Ministr Pospíšil dočasně zprostil soudce Kozáka výkonu funkce

15.11.2011 16:10

Ministr spravedlnosti dočasně zprostil výkonu funkce soudce místopředsedu Krajského soudu v Brně Mgr. Jana Kozáka, a to v souvislosti s kárnou žalobou, kterou na Mgr. Kozáka podal po prověrce provedené ministerstvem na obchodním úseku soudu. Dočasné zproštění potrvá do pravomocného skončení kárného řízení u Nejvyššího správního soudu.

Ministr Pospíšil dočasně zprostil soudce Kozáka výkonu funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Ministerstvo vytýká Mgr. Kozákovi porušování rozvrhu práce při rozdělování insolvenčního nápadu u brněnského krajského soudu v letech 2010 a 2011. Mgr. Kozák také nepravdivě informoval jak ministerstvo, tak i předsedu soudu o testování systému automatizovaného přidělování věcí v insolvenční agendě - nikdy jej fakticky netestoval, ač tvrdil opak. Na základě těchto zjištění podalo ministerstvo na Mgr. Kozáka vedle kárné žaloby také trestní oznámení.

Městské státní zastupitelství v Brně nyní ministerstvu sdělilo, že v dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestné činnosti maření úkolu úřední osoby z nedbalosti podle § 330 odst. 1, 2 písm. a) trestního zákoníku.

Vzhledem k zákonným podmínkám stanoveným trestním řádem pro zahájení úkonů trestního řízení je z tohoto sdělení nutno dovodit, že skutečnosti, na jejichž základě byla podána kárná žaloba, důvodně nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin. Na základě této informace ministr spravedlnosti využil svého oprávnění a Mgr. Kozáka dočasně zprostil výkonu funkce soudce.

Mgr. Kozák může proti rozhodnutí o dočasném zproštění výkonu funkce podat námitky k Nejvyššímu správnímu soudu. Podání námitek nemá odkladný účinek, dočasné zproštění je tedy účinné ode dne doručení rozhodnutí ministra Mgr. Kozákovi.

Tereza Palečková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti

Dále čtěte:
Pospíšil: Poslanci schválili návrh nového občanského zákoníku
Pospíšilovi schválili nový občanský zákoník. Připravoval se 11 let

 ##PROFIL 232##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.