Ministr Vondra: Armáda chystá nábory stovek nových vojáků

01.02.2012 21:33

Ročně chce ministerstvo obrany přijímat osm set nových vojáků. Cílem je zabránit zvyšování věkového průměru svých členů.

Ministr Vondra: Armáda chystá nábory stovek nových vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra již v minulém roce avizoval, že armáda potřebuje ročně nabírat stovky nováčků, aby snížila věkový průměr příslušníků ozbrojených sil. „Jsem velmi rád, že se nám podařilo obnovit rekrutace nových vojáků, protože nám armáda začínala stárnout,“ řekl ministr Vondra na pondělní tiskové konferenci, kde představoval priority ministerstva obrany pro tento rok.

Ministerstvo se rozhodlo také pro zkvalitnění náborů, které budou mít hned dvě centra, a to v Čechách a na Moravě. Vojáky chce pak vybírat především aktivně a ukázat perspektivitu služby v armádě.
 
Vojáky čeká nový platový řád
 
Ministerstvo obrany připravuje také nový platový řád pro vojáky. Účelem je výměna stávajícího platového řádu, který je podle ministerstva nedostatečný. Výše platu vojáků má být podle nové úpravy odvozována od hodnosti a funkce.
 
„Jednotný platový systém pro veřejnou správu se pro odměňování vojáků neosvědčil. Proto připravujeme nový platový řád,“ uvedl ministr Vondra. „Není možné, aby vojáci stejné hodnosti byli zařazeni až v osmi platových třídách,“ vysvětlil dále ministr. Princip nové úpravy je podle ministra shodný se systémy odměňování armádních příslušníků ve vyspělých zemích.
 
Plošné snižování platů ale ministerstvo nechystá. Platy vojáků mají zůstat podle ministerstva zachovány, naopak by se měly výhledově postupně zvyšovat.
 
Změnu platového řádu vnímá ministr Vondra podle svých slov jako velmi důležitou věc. „Chceme, aby vojáci byli motivovaní, aby cítili stabilitu a perspektivy jak služby, tak i svého příjmu,“ řekl Vondra.

RNDr. Alexandr Vondra
 místopředseda strany
 senátor PČR
 ministr obrany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): "Zakázané" osvobození 1945?

6:03 Klán (KSČM): "Zakázané" osvobození 1945?

S blížícím se výročím konce druhé světové války v Evropě se objevují spekulace o tom, kdo Českoslove…