Ministr Vondra: Vojáci na misích riskují své zdraví pro tuto zemi

12.06.2012 16:14

Řeč na 40. schůzi PS PČR dne 12. 6. 2012.

Ministr Vondra: Vojáci na misích riskují své zdraví pro tuto zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Děkuji za větší klid. Přece jenom projednáváme působení našich vojáků v zahraničí, kde jde i o lidské životy, takže si myslím, že si to zaslouží trošku důstojnější průběh.

Nyní k obsahu mandátu. Operace ISAF má před sebou poslední dva roky. Roky 2013 a 2014. Čili po tyto dva roky předpokládáme, že těžiště našeho nasazení bude tak jako doposud v Afghánistánu, ale s tím rozdílem, že se bude měnit jak charakter té mise, a to transformací z jednotek převážně bojových na jednotky, které budou cvičit, a to jak afghánskou armádu, tak afghánskou policii. A zároveň se budou postupně snižovat počty našich vojáků.

My jsme tuto věc konzultovali jak mezinárodněpoliticky - nedávno se sešel v Chicagu summit NATO, kde strategie k budoucnosti Afghánistánu byla hlavním tématem jednání. Jednali jsme o tom i v Afghánistánu na místě. Já jsem nedávno vedl delegaci do Afghánistánu a děkuji i zástupcům této komory Parlamentu, že se této cesty zúčastnili a sami mohli slyšet, do jaké míry a jak vysoce je ceněna účast našich vojáků, a to jak ze strany spojenců, tak ze strany představitelů afghánské vlády.

A v neposlední řadě jsme mandát konzultovali i s opozicí. My jsme pozvali na Ministerstvo obrany zástupce Parlamentu i Senátu, přihlédli jsme k různým požadavkům a názorům, čili výsledná podoba našeho působení v Afghánistánu po dva předmětné roky myslím odráží trend postupného snižování počtů. Konkrétní limity na rok příští je 539 osob a na rok 2014 340 osob, ale pokud se podíváte třeba na graf, který to ukazuje po kvartálech, tak vidíte, jak dochází k postupnému snižování až na hranici 150 osob na přelomu let 2014 a 2015.

Kromě Afghánistánu počítáme i s tím, že naši vojáci budou působit na západním Balkáně, kde v operaci KFOR počítáme s rozsahem v celkovém počtu do deseti osob. V operaci EU-Althea v Bosně a Hercegovině o celkovém počtu do tří osob. V protipirátské operaci EU-ATALANTA do tří osob a v operaci na Sinaji MFO do tří osob.

Vůbec poprvé navrhujeme zapojení do střežení vzdušného prostoru Islandu v roce 2014. Nejedná se o klasický Air polishing, který známe z baltských zemí a trvá čtyři měsíce, tady je to pouze několikatýdenní mise. A hodláme také posílit naše působení ve velitelských strukturách jako výraz určité solidarity se spojenci v rámci NATO a Evropské unie. Tam se počítá s vysláním až do výše 40 osob. Dále tak jako pokaždé budeme přispívat i do sil rychlé reakce Severoatlantické aliance a systému pohotovostního ujednání OSN. Čísla máte v bodu 9 předkládaného usnesení.

Pokud jde o finanční náklady, tak ty samozřejmě jednak odpovídají snižujícímu se počtu, ale zároveň jsou v nich zahrnuty náklady na dopravu domů z Afghánistánu. Čili konkrétní čísla jsou nižší než v předcházejících letech, ale stále jsou poměrně vysoká: 1,6 mld. na rok 2013 a na rok 2014 je to 1,3 mld.

Co říci závěrem: Jde o působení našich vojáků, které, jak jsem řekl, dělá naší zemi velice dobré jméno a ti lidé tam riskují své zdraví a životy mimo jiné proto, že reprezentují tuto zemi, mají českou vlajku na rukávě a bojují za naše zájmy a za naši bezpečnost a osobně se domnívám, že oni tam nejsou vysláni jednou politickou stranou, oni tam reprezentují republiku, Českou republiku, a to vynikajícím způsobem, a já proto prosím tuto ctěnou Sněmovnu, aby s jejich nasazením na roky 2013 a 2014 vyslovila souhlas. Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…