Ministryně Hanáková: Mezinárodní dudácký festival

25.08.2012 18:29

Ministryně kultury Alena Hanáková zahájila svou úvodní řečí jubilejní 20. ročník Mezinárodního dudáckého festivalu ve Strakonicích.

Ministryně Hanáková: Mezinárodní dudácký festival
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

"Vážení hosté, milí přátelé,

Jsem nesmírně ráda, že Vás mohu všechny pozdravit při zahájení jubilejního 20. Mezinárodního dudáckého festivalu tady ve Strakonicích. S radostí jsem přijala pozvání na tento festival, protože je v mnoha ohledech výjimečný – nejen svou letitou tradicí, ale hlavně tím, že je zasvěcen jedinému nástroji. Je úžasné, že tento aerofon, který vznikl před 4 tisíci lety v Egyptě či v Asii, tak zdomácněl právě v české kotlině a nejvíce právě tady, na Strakonicku. To, že Češi našli k tomuto zvláštnímu nástroji více než vřelý vztah, dokládají i četná označení, která dudám dali, ať už jim říkají moldánky, pukl nebo prostě a jednoduše dudy. I na Moravě mají dudy své specifické označení – gajdy – koneckonců právě přes Moravu se k nám - a nejen k nám, ale i do celé Evropy – dudy před pár stoletími dostaly při četných arabsko-tureckých nájezdech.

Přestože lze dnes hráče na dudy najít po celém světě – od Skotska až po Nový Zéland, nejvíce tento krásný mečivý nástroj, disponující pouze osmi tóny, proslavili Češi – a zvláště ti, pocházející odsud ze Strakonicka a z Chodska. Je úžasné, že dudácká tradice tu žije dodnes, což potvrzuje, že Tylův Švanda dudák nebyl jen uměleckou licencí, ale že vycházel z velmi reálného předobrazu.

Švanda dudák tak žije ve všech, kdož na tomto festivalu budou na dudy hrát a nepochybuji o tom, že radost budou mít nejen oni sami, ale především četné publikum, které sem právě kvůli dudám a dudákům přijelo. Jsem ráda, že se Ministerstvo kultury na tomto ojedinělém svátku hudby významně finančně i metodicky podílí a těší mě, že organizátoři – zvláště Městské kulturní středisko – ani letos nezklamali a věnovali přípravě 20. Mezinárodního dudáckého festivalu tolik péče a úsilí. Díky patří i těm, kteří na festival přispěli i sponzorsky, protože tím dokazují, že jim tradice našeho národa nejsou lhostejné a že kulturu nevnímají jako zbytnou či přidanou hodnotu. Právě kultura a tradice jsou totiž základními pilíři naší národní identity.

Přeji vám tady ve Strakonicích se všemi dudáky a dudami krásný čas a do roka a do dne na shledanou!"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…