Mládek (ČSSD): Daňové úniky dle návodu ministra Kalouska

30.07.2012 12:31

Ministr financí Miroslav Kalousek navedl soukromé subjekty k daňovému úniku ve výši přes miliardu Kč. Aby v loňském roce zvýšil atraktivnost prodeje státních dluhopisů, použil špinavý trik. Státní obligace byly vydány v nominální hodnotě 1 Kč a zdaněny stejně jako vklady občanů u bank 15% srážkovou daní. Tato daň je zaokrouhlována směrem dolů, proto majitelé těchto státních dluhopisů (v nominální hodnotě 1 Kč) nezaplatí z výnosů žádné daně.

Mládek (ČSSD): Daňové úniky dle návodu ministra Kalouska
Foto: mladek.eu
Popisek: Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Daňové zvýhodnění státních dluhopisů samo o sobě považujeme sice za legitimní, ale v případě, že je pro něj nalezena politická vůle a je provedeno explicitním rozhodnutím zákonodárců – zákonem, a nikoli špinavým osobním trikem ministra financí, který o peníze připraví státní pokladnu.
 
Tento trik přijde v letošním roce státní pokladu nejméně na miliardu Kč, neboť úplně stejnou fintu – vydávání obligací v nominální hodnotě 1 Kč - začaly používat i soukromé firmy.
 
Výše uvedené selhání ministra financí M. Kalouska se mohlo podle mého názoru stát ze tří důvodů:

  1. Ideologických – pan ministr bojuje s výjimkami všeho druhu a tak, když chtěl poskytnout výjimku pro držitele státních dluhopisů z placení daně – použil raději špinavý trik.
  2. Hlouposti – svoji nekompetentností pan ministr nedohlédl na následky svého činu …
  3. Zištných – vědomě byla vytvořena „legální mezera“ v daňových zákonech, která přinese soukromým subjektům mimořádné výnosy v rozsahu stovek miliónů korun.

Ať to bylo jakkoliv, k důvodům pro odstoupení M. Kalouska přibyl další. Vedle brutálních útoků na vyšetřování Policie ČR v kauze CASA ještě minimálně kompetentnost při výkonu funkce ministra financí.
 
Toto selhání ministra financí zvýší naprosto zbytečně veřejný dluh v tomto roce nejméně o jednu miliardu Kč, tedy zhruba 100 Kč na každého občana ČR.
 
Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…