Navrátilová (LIDEM): Ochrana učitelů, nápad, který vyvolává řadu otázek

11.06.2012 19:50

Sociální demokracie přišla s nápadem zvýšit trestní sazbu u pěti závažných trestných činů, pokud by se jich někdo dopustil na učitelích.

Navrátilová (LIDEM): Ochrana učitelů, nápad, který vyvolává řadu otázek
Foto: LIDEM
Popisek: Dagmar Navrátilová

Myšlenka je to jistě zajímavá, nicméně vyvolává řadu otazníků. Tím prvním je, proč ČSSD s návrhem přišla pár týdnů po zavedení nového trestního zákoníku? Je před volbami a image ochránce práva a pedagogů by mohla sociální demokracii přinést nějaké body. Pokud to kolegům Davida Ratha ještě někdo uvěří.

Faktem ovšem je, že na školách přibývá násilí. Děti jsou stále agresivnější už od útlého věku. Znají svá práva, ovšem nerespektují povinnosti. Pokud se pedagog ohradí, stojí za dítětem rozčílený rodič bránící práva svého potomka proti zvůli učitele. Mnohdy nejen slovně, ale i pěstí. Učitelé se bránit nemohou, násilí se přeci neslučuje s funkcí pedagoga. Myšlenka na podobnou ochranu ze zákona, které se těší úřední osoby v uniformě, je proto v pořádku. Proč ale právě u navrhovaných pěti trestných činů? Jiné formy útoků jsou snad méně závažné? Možná by bylo jednodušším řešením rozšířit proto v zákoně kategorii úředních osob. Pokud ale zavedeme takové privilegium, musíme počítat s tím, že se ozvou stejně šikanovaní úředníci, zdravotníci, pošťáci a další. A právem.

Nejjednodušší cestou by proto bylo najít prostředky jak narůstající násilí ve společnosti zastavit. Pokud se k sobě začneme chovat slušně, nemusíme hledat prostředky, které by zvýšily zákonnou ochranu jakékoli profese.

Dagmar Navrátilová, poslankyně Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině