Nečas: Cesta k odblokování rozvoje obcí otevřena

08.11.2012 13:58

Poslanci vládní koalice v noci ze středy na čtvrtek přehlasovali senátní veto na návrh majetkového vypořádání státu s církvemi.

Nečas: Cesta k odblokování rozvoje obcí otevřena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Cesta k odblokování rozvoje více než 1200 obcí v celé České republice je tak otevřena. Návrh zákona nyní putuje k podpisu prezidentu republiky.

"Tento návrh zákona řeší bolestivý dvacetiletý problém a v dlouhodobém horizontu vyřeší nejenom vztah státu a církví, ale povede k faktické odluce církví od státu a povede v dlouhodobém horizontu k úsporám prostředků daňových poplatníků," komentoval přijetí tzv. církevních restitucí premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Restituce přinesou prospěch zhruba 1200 měst a obcí. Církevní majetek nacházející se na jejich území je doposud blokován zákonem o půdě a často je ve velmi zchátralém stavu. Na blokovaných pozemcích se nesmí stavět. V některých městech a obcích se tím komplikuje rozvoj nebo stavba nových domů a bytů. Majetkové vyrovnání státu a církví umožní do budoucna samofinancování církví, které se tak stanou nezávislými na státním rozpočtu, což je výhodné pro daňové poplatníky.

Majetkové vyrovnání je dohodou státu se 17 církvemi a náboženskými společnostmi. Nejde tedy jen o dohodu politické reprezentace, ale i o dohodu mezi těmito církevními subjekty navzájem, což je unikátní situace i z celospolečenského hlediska. Přitom je Česká republika poslední zemí bývalého východního bloku, která problematiku církevních restitucí doposud nevyřešila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…