Nečas: Věřím, že neztrácíme historickou paměť

17.11.2012 15:46

Předseda vlády Petr Nečas dnes uctil památku studentských protestů 17. listopadu 1939 a 1989.

Nečas: Věřím, že neztrácíme historickou paměť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

K pamětním deskám studentských obětí nacistické perzekuce před budovou Hlávkovy koleje v Praze položil premiér Petr Nečas květiny. Poté uctil památku studentských demonstrací zapálením svíčky u památníku 17. listopadu 1989 na pražské Národní třídě.

Předseda vlády Petr Nečas dnes uctil památku studentských protestů, 17. listopadu 2012"Myslím si, že se znovu a znovu ukazuje, že svoboda a demokracie není samozřejmostí. Prokázali to studenti v roce 1939 i 1989 a jsem především přesvědčen o tom a chci tomu věřit, že neztrácíme historickou paměť," uvedl premiér. Předseda vlády dále připustil, že jistým mementem je úspěch KSČM v letošních volbách a to, že země bude mít po 23 letech od pádu komunismu prvního hejtmana.

Protivládní demonstrace odborů a občanských iniciativ je podle předsedy vlády právem lidí ve svobodné společnosti. "Jsem svobodní lidé ve svobodné zemi, máme právo svobodně vyjadřovat svůj názor, to k demokracii patří," dodal.

V roce 1939 byl 17. listopad dnem, kdy nechal říšský kancléř Adolf Hitler uzavřít české vysoké školy, nechal popravit devět hlavních představitelů studentů a dalších 1200 studentů bylo posláno do koncentračních táborů. Vše zapříčinilo potlačení tiché demonstrace u příležitosti 21. výročí vzniku České republiky, při kterém byl nacisty zraněn student Jan Opletal, který svému zranění podlehl 11. listopadu 1939.

V roce 1989 si studenti připomínali události roku 1939. Demonstranty brutálně rozháněla komunistická veřejná bezpečnost. Události dalších dní vedly k pádu komunistického režimu a vzniku svobodné demokratické Československé republiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…