Němeček (ČSSD): Odmítáme prázdná vládní gesta v českém zdravotnictví

16.05.2013 4:31

Podfinancované české zdravotnictví představuje dlouhodobý a závažný problém, kterým je nezbytné se odpovědně zabývat.

Němeček (ČSSD): Odmítáme prázdná vládní gesta v českém zdravotnictví
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

 

Současný návrh ministra Leoše Hegera (TOP09) na navýšení platby za tzv. státní pojištěnce o 77 Kč na 800 Kč měsíčně však považujeme jen za populistické prázdné gesto. Navíc ministr Heger nezískal pro svůj návrh ani podporu svého stranického kolegy, ministra financí M. Kalouska (TOP09), který již oznámil, že jakékoliv navýšení nepodpoří. 
 
ČSSD vyzývá ministerstvo zdravotnictví i vládu ČR, aby namísto prázdných mediálních gest začali urychleně řešit prohlubující se podfinancování českého zdravotnictví, které sami způsobili a za které nesou plnou odpovědnost. Urychlené a adekvátní navýšení plateb za státní pojištěnce musí přitom být jen prvním krokem. 
 
Platba státu za své pojištěnce, kterými jsou děti, důchodci a nezaměstnaní, se naposledy zvyšovala v roce 2008. I po případném nárůstu by 800 Kč měsíčně představovalo jen zhruba čtvrtinu toho, co dnes odvádí průměrný zaměstnanec. Stát totiž nejenže nezohledňuje jakoukoliv inflaci za posledních pět let, ale především nezohledňuje nárůst daně z přidané hodnoty, který drasticky odsává finance určené na léčbu nemocných ze systému veřejného zdravotního pojištění. 
 
Naše zdravotnictví tak letos stojí na pokraji ekonomického kolapsu. Rád bych znovu připomněl, že Česká republika vydává na péči o zdraví jeden z vůbec nejmenších podílů hrubého domácího produktu v Evropě, který navíc - působením špatné hospodářské politiky vlády Petr Nečase - každoročně klesá. Na to, že lidé ve zdravotnictví často pracují za hranicí osobní obětavosti a povinností, však nemůže vláda donekonečna spoléhat. Již ve druhé polovině letošního roku hrozí – beze změny potřebných parametrů - zhoršování dostupnosti kvalitní péče pro pacienty, zvláště u drahých specializovaných zákroků. 
 
Svatopluk Němeček, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…