ODS: Zahradilova zpráva podpoří malé a střední podniky

11.12.2012 21:46

Evropský parlament přijal drtivou většinou zprávu Jana Zahradila, která má usnadnit malým a středním podnikům přístup na mimoevropské trhy.

ODS: Zahradilova zpráva podpoří malé a střední podniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil

Jsou to právě malé a střední podniky, které vytvářejí přes dvě třetiny všech pracovních míst v soukromém sektoru zemí Evropské unie. Pouze čtvrtina z nich však působí za hranicemi svého státu a jen 13 % na mimoevropských trzích.
 
„Podpora těchto podniků, která spočívá ve snazším přístupu k informacím o zahraničních trzích a nižší byrokratické zátěži při žádání o kapitál, bude mít nepochybně pozitivní dopad na ekonomický růst a tvorbu nových pracovních míst,“ říká autor zprávy Jan Zahradil.
 
A statistická šetření jeho slova potvrzují. V posledních dvou letech byla třetina žadatelů o investiční úvěr z řad malých a středních podniků odmítnuta a téměř polovina podniků uvádí, že nedostatek informací vnímá jako významnou překážku pro svůj rozvoj.
 
Jan Zahradil zdůrazňuje, že návrh neusiluje o vznik žádného nového úřadu či kapitoly v rozpočtu EU. „Jde o to, aby národní a evropské strategie působily dohromady. Toto opatření podpoří při nulových nákladech významnou část evropské ekonomiky a napomůže vytváření nových pracovních míst,“ uzavírá Zahradil.
 
Úroveň podpory malých a středních podniků je v členských zemích na značně rozdílné úrovni. Například v Německu systém zajištění exportních investičních úvěrů, tzv. Hermes cover, nerozlišuje žadatele podle velikosti podniku a poskytuje expresní investiční půjčky až do výše pěti milionů euro, jež jsou zpracovány do čtyř pracovních dnů. Tento standard by měl být podle Jana Zahradila dostupný podnikům napříč Evropskou unií.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD) Sebevraždu Evropy zajistí Green Deal a Migrační pakt

7:02 Vích (SPD) Sebevraždu Evropy zajistí Green Deal a Migrační pakt

Je dost zvláštní, že se některá civilizace sama dobrovolně omezí ve svém rozvoji, nechá si „ujet” te…