Okamura: Byť jsou prezidenti beztrestní, tak i jejich konání musí mít své meze

04.03.2013 9:55

Stanovisko k žalobě pro velezradu na prezidenta Václava Klause

Okamura: Byť jsou prezidenti beztrestní, tak i jejich konání musí mít své meze
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

To, o co mi jde, je v prvé řadě jasný vzkaz dalším prezidentům, že byť jsou beztrestní, tak i jejich konání musí mít své meze. Ne amnestie, ale abolice prezidenta Klause, tedy zastavení trestního stíhání vybraných zločinů, zcela pošlapala ústavní práva desetitisíců obětí velmi závažných trestných činů.

Neumím si představit flagrantnější narušení demokratického řádu.

Nezpochybňuji právo prezidenta odpustit trest. Zpochybňuji právo kohokoliv zastavovat a mařit vyšetřování trestné činnosti a nalezení pachatele. To je důležité, jak kvůli obětem, tak kvůli systému, i když omilostníte pachatele, tak řádný proces alespoň zdokumentuje kde a v čem se stala chyba, kdo a jak ji zavinil. Zabránit došetření zvlášť závažných ekonomických kauz je něco nehorázného.

Samozřejmě v tomto smyslu by se měla změnit i ústava - aby příště již nikdo nemohl hromadně zastavovat vyšetřování souzení zločinů.

Dokazování mnoha kauz stálo společnost gigantické peníze - tahle investice je nadobro zmařená. V případě takových plošných amnestií mi uniká účel. K čemu je vlastně taková amnestie prospěšná?

Cílem ústavní žaloby na Václava Klause pro velezradu nebylo a není sesadit končícího Václava Klause. Žaloba shrnuje v několika bodech nekonání, nečinnost a bojkotování ústavního pořádku ze strany Václava Klause, jedním z hlavních bodů je samozřejmě amnestie. Cílem je princip - tedy to, že každý z nás, ani prezident, nesmí být bez odpovědnosti ke své zemi a nesmí pošlapávat právo. Ústavní žaloba má smysl v mnoha ohledech - je varováním nejen pro Václava Klause, ale i pro jeho nástupce, že jejich konání má a musí mít nějaké hranice, a že musí svou funkci vykonávat odpovědně.

Přeji ať se Vám daří.

Tomio Okamura

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace