Opálka (KSČM): Kdo ve sněmovně poškozuje postižené?

18.01.2012 9:17

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a místopředsedy stínové vlády KSČM pro sociální strategii Miroslava Opálky k problematické novelizaci zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením.

Opálka (KSČM): Kdo ve sněmovně poškozuje postižené?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Z rozhodnutí pravicové Vlády ČR a celé koalice se zaměstnanci Úřadu práce ČR již téměř rok potýkají s řadou nových problémů. Z rozhodnutí vládní koalice se ovšem od nového roku s řadou problémů souvisejících se změnami v sociální oblasti potýkají i sociálně potřební občané ČR. Zvláštní pozornost médií byla věnována začátkem ledna zejména zdravotně postiženým. Této diskuse jsou plné i ulice. Přesto ministr J. Drábek urputně vyvrací kritiku a hovoří o tom, že vše funguje.

Internetový deník Novinky.cz v pondělí zveřejnil k této tematice článek pod názvem „Poslanci poškodili postižené, teď se předhánějí, kdo dřív chybu opraví“. Musím konstatovat, že mne, jako opozičního poslance za KSČM, tento nadpis pobuřuje. Je to přesně ten způsob zkreslování informací, který dělá v očích veřejnosti z celé politické scény jednolitý celek lumpů. Není divu, že pak občan usuzuje, že jsme všichni stejní… Ani pak nehledá rozdíly, alternativní postoje, viníky, zodpovědnost atd.
 
V podstatě se medializovala z celkové novely zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, jen jednotlivost, i když pro dotčené závažná. Spor je o tom, jak se bude počítat doba pro nárok na státní příspěvek na pořízení auta. Zda má či nemá být uplatněna retroaktivita, to znamená, jestli zákon změní i podmínky před účinností novely zákona. Nikdo se nechce k chybě otevřeně a hrdinně přiznat. Dovolím si proto krátký pohled zpátky.
 
Vláda předložila poslanecké sněmovně svůj návrh 25. května 2011. Organizační výbor, aby omezil vliv opozice - v rozporu s tradicemi a návrhem předsedy výboru - ustanovil do funkce zpravodaje ne zástupce opozice, ale koalice. Sněmovna projednala návrh v prvém čtení již 8. června 2011 a přikázala ho k projednání ve Výboru pro sociální politiku. A tím začala otevřená mela v koalici a příprava řady pozměňovacích návrhů. Zainteresovaná byla v celém připomínkové řízení i v projednávání na výboru Národní rady osob se zdravotním postižením, která se pochopitelně snažila řadu zpřísnění a omezení změkčit či jen odložit.
 
Výbor zahájil projednávání sněmovního tisku č. 374 až 26. srpna. Opoziční poslanci obdrželi obsáhlé a nezvykle uvedené pozměňovací návrhy jako koaliční návrh až krátce před jednáním výboru. Po rozsáhlé a kritické diskusi, do které se zapojili vedle poslanců i ochránce lidských práv a zástupci veřejnosti, výbor přerušil tento bod a vyžádal si stanoviska MPSV k jednotlivým pozměňovacím návrhům koaličních i opozičních poslanců. Koaliční návrhy a celé usnesení si pak vládní poslanci prohlasovali s podporou ministerstva až po čtyřech dnech posuzování jednotlivých pozměňovacích návrhů. Je tedy nepravdou, co tvrdí pan ministr, že jde obecně o návrh poslanců. Šlo především o aktivitu zpravodajky L. Kohoutové (ODS), kterou připravila v součinnosti s MPSV, a podpořili ji zástupci ODS, TOP 09 a VV. Zástupci KSČM a ČSSD tyto návrhy nepodpořili!
 
Koalice pak prosadila návrh v Poslanecké sněmovně 9. září. Kupodivu tento překopaný vládní návrh schválil 13. října i Senát, kde má většinu ČSSD. A tak byl zákon vyhlášen po podpisu prezidenta 14. listopadu ve Sbírce zákonů a od 1. ledna 2012 je účinný. Stačilo však nemálo dnů a zástupci stran, které se na znění zákona či jeho podpoře podílely, přicházejí s bleskovými návrhy na opravu ve zkráceném čtení. Avšak na opravu jen jednoho ustanovení. Ostatní restriktivní změny zůstaly nepovšimnuty.

Poslanecký klub KSČM tak znovu bude stát před už tradičním hlasováním - podpořit opravu jediné chyby a tím se vlastně podílet na vylepšení zákona jen pro část postižených, když navrhoval ve druhém čtení zamítnutí celé asociální předlohy.

Miroslav Opálka,
poslanec Parlamentu ČR, místopředseda stínové vlády KSČM pro Zdroj: Mediální úsek ÚV KSČM
sociální strategii

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…