P. Svoboda (KDU-ČSL): Nedůstojných Klausových obstrukcí už bylo dost

12.12.2012 12:13

Pavel Svoboda, místopředseda KDU-ČSL pro zahraniční politiku, dnes ostře kritizoval prezidentovu prodlevu s ratifikací změny čl. 136 Smlouvy o fungování EU, která umožní vznik záchranného fondu eurozóny ESM a jeho trvalé zakotvení v primárním právu EU.

P. Svoboda (KDU-ČSL): Nedůstojných Klausových obstrukcí už bylo dost
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

„Jsme poslední země v Evropě bez podpisu, sice obě komory doplněk schválily, ale prezident prostě nepodepsal,“ říká Pavel Svoboda. Bez ratifikace sice bude ESM fungovat a země eurozóny jej budou moci využívat, nestane se ale součástí primárního práva EU.

Senátor Miroslav Krejča (Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí), předseda senátního Výboru pro záležitosti EU, dnes připomenul, že obě parlamentní komory vyslovily souhlas s ratifikací této úpravy primárního práva EU již na jaře - senát  25. dubna, sněmovna pak 5. června. Společně se senátory zdůraznil, že prezident je povinen ratifikovat mezinárodní smlouvu bez zbytečného odkladu. Ihned poté, co parlament vysloví souhlas s ratifikací změny čl. 136 SFEU, která má díky jednomyslnému rozhodnutí Evropské rady (včetně ČR) povahu mezinárodní smlouvy.

Prezident tak dodnes neučinil. Senátoři vyzvali prezidenta, aby smlouvu ihned ratifikoval.

„Zcela souhlasím se stanoviskem senátora Krejči,“ řekl Pavel Svoboda. „Před zavedením eura nevzniknou republice kvůli souhlasu s fondem žádné finanční závazky.  Jde  o stabilizační opatření pro celou eurozónu. Když teče do lodi, musí všichni vylívat vodu. Jen posádka z České republiky stojí na zádi a hádá se, zda vyskočit uprostřed rozbouřeného oceánu nebo zůstat na palubě a kverulovat.  Náš postoj je nedůstojný,“ shrnul závěrem Pavel Svoboda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě