Paroubek: Česká republika propadá v auditování evropských dotací

22.11.2012 18:58

Výsledky auditu Evropského účetního dvora (EÚD) českého auditního orgánu, který spadá pod ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem, jsou naprosto tristní.

Paroubek: Česká republika propadá v auditování evropských dotací
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Auditní orgán ČR skončil ve společnosti sedmi auditovaných orgánů evropských zemí, které rozhodně nepatří mezi premianty v EU, na posledním místě, a to s nejhorším hodnocením, když dostal známku 3 (na stupnici 1 – 4).

Je bohužel přímo symbolické, že český auditní orgán dopadl hůře, nežli jeho obdoba na italské na Sicílii, která je regionem tradičně nepříznivě vnímaným jako kolébka mafie. České ministerstvo financí v reakci na výsledky auditu místo nutné sebekritiky celou věc zlehčuje a přehazuje odpovědnost na jiné.

Národní socialisté v poslední době opakovaně upozorňovali na špatný stav čerpání z evropských fondů a hrozící nevyčerpání desítek miliard korun v letošním roce. Tyto fatální problémy, kdy například jen v operačním programu vzdělávání pro konkurenceschopnost bylo ještě před dvěma roky čerpání prakticky na nulových hodnotách, jdou na vrub českých pravicových vlád.

Ministr zahraničí Schwarzenberg navíc tento týden oznámil, že Česká republika pravděpodobně pro příští dlouhodobé rozpočtové období 2014 až 2020 dostane až o 30 % méně prostředků, nežli tomu bylo v období současném. Ministr si vystačí se sdělením, že všichni dostanou méně. S tím však nelze souhlasit.

Národní socialisty zajímá, jaký je plán Nečasovy vlády pro vyjednávání peněz pro další rozpočtové období 2014 až 2020? Kde jsou vládní priority a s jakými argumenty bude vláda do jednání vstupovat? Z vyjádření ministra zahraničí Schwarzenberga totiž vyplývá, že Nečasova vláda předem vzdává boj za české zájmy.

Chápeme, že debata o finanční perspektivě EU na léta 2014 – 2020 bude ostrá. Správná a přichystaná vyjednávací koncepce pro nás může znamenat přínos desítek či dokonce stovek miliard korun. Nesprávná a nepřichystaná vyjednávací koncepce by pak znamenala přesný opak.

Připomínám, že v sousedním Německu, které si česká společnost neustále dává za vzor, je běžné, že kancléř či kancléřka takovou strategii projedná i s politickou opozicí na půdě parlamentu. Učiní tak Nečasova vláda?

Národní socialisté požadují také zveřejnění průběžné zprávy o plnění tzv. Akčního plánu, na jehož základě bylo v létě obnoveno proplácení peněz ze strany EK do většiny zastavených operačních programů.

Nechceme, aby na začátku příštího roku bylo opět z důvodu neschopnosti Nečasovy vlády pozastaveno čerpání evropských peněz.

Jiří Paroubek, předseda nár. soc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.