Paroubek: Českou ekonomiku ovládla „blbá nálada“

25.07.2012 18:29

Nedávno zveřejněná prognóza České bankovní asociace (ČBA) neposkytuje příliš pozitivní vyhlídky české ekonomiky. Ta se totiž nadále mírně zhoršuje a ve zbytku roku nás nečeká stagnace, nýbrž pokles ekonomiky o 0,6 %.

Paroubek: Českou ekonomiku ovládla „blbá nálada“
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Hlavním důvodem poklesu je podle prognózy ČBA propad spotřeby domácností o 2 %, kdy se kombinuje vliv rychlejší inflace (3,3 %) a pokles reálných disponibilních důchodů. Národní socialisté již koncem minulého roku před takovým vývojem v důsledku tzv. reforem a tupých škrtů Nečasovy vlády varovali.

Lze předpokládat, že bude přetrvávat i poměrně vysoká nezaměstnanost, když jen ta registrovaná je prognózována na 8,7 procenta (nezahrnuje však lidi bez práce, kteří byli z registrace na Úřadech práce z nějakého důvodu vyřazeni).

Česká vláda se tak dnes může prakticky spoléhat pouze na pozitivní vývoj českého exportu. Vzhledem ke složení našich obchodních partnerů, kteří jsou i v důsledku chybné zahraniční a obchodní politiky českých pravicových vlád zejména ze zemí Evropské unie a eurozóny, se však na export spoléhat nelze. Např. pro eurozónu je totiž prognózován pokles reálného HDP o 0,5 %. Důkazem ekonomického mičurinství Nečasovy vlády pak je, že ačkoliv Německá ekonomika jakožto motor naší ekonomiky pravděpodobně i v roce 2012 vykáže ekonomický růst, nás čeká pokles.  

Letošní státní rozpočet byl konstruován pro mírný růst. Červencová predikce ministerstva financí už ale počítá s poklesem o 0,5 %. Spotřeba vlády má klesnout o 2,8 % a spotřeba domácností o 2,2 %. Pokles tedy bude podstatně prudší, než by naznačilo očekávané celkové skóre HDP, které je vylepšené předpokládanými výsledky exportu. Rozpočtový schodek za první pololetí je 72 miliard korun, takže plánovaný celoroční schodek bude opět překročen. A to stále ještě nevíme, o kolik peněz z evropských fondů naše země přijde. Jestliže stát očekával jen v letošním roce přísun 100 miliard korun, dnes už snižuje toto očekávání zhruba o čtvrtinu. Ani těchto cca 75 miliard korun však kvůli vážným chybám v čerpání není jistých!

Za této situace je hazardem pokračování v církevních restitucích, zejména finančních, a v penzijní a daňové reformě, které zvyšují každoroční nároky na státní rozpočet o další desítky miliard korun. A jestli se k tomu – po zkušenostech s registry na ministerstvech práce a dopravy – přidá také zavádění společného systému pro výběr daní a pojistného JIM, zakryje obraz zkázy milosrdná mlha systémového bezvědomí. Pokud to občané nechají dojít tak daleko.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce