Paroubek: Domnívám se, že je ohrožen férový průběh voleb

18.09.2012 8:20

Otevřený dopis Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění v souvislosti s výsledky předvolebních průzkumů

Paroubek: Domnívám se, že je ohrožen férový průběh voleb
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Jsem velmi vážně znepokojen, a věřím, že nejsem sám, výsledky práce několika agentur veřejného mínění, zejména pak těch, které provádí předvolební průzkumy pro veřejnoprávní média – Českou televizi a Český rozhlas. 

Je zarážející, že zmíněné agentury, které zpracovávají předvolební průzkumy, se často liší v odhadech u jednotlivých stran a hnutí v rozmezí až 8 %, přičemž za zmínku stojí fakt, že průzkumy jsou realizovány ve stejné lokalitě takřka ve stejném čase, a agentury deklarují reprezentativní vzorek obyvatel, který odpovídá údajům vyplývajícím z Českého statistického úřadu. 

Zasílám proto touto cestou otevřený dopis PhDr. Evě Veisové, PhD., předsedkyni Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění, a to s žádostí o prověření práce těchto agentur. Podobný dopis přeložený do anglického jazyka zašlu rovněž zítra do obdobného mezinárodního sdružení ESOMAR.

Domnívám se, že je ohrožen férový průběh voleb, a to díky nepřesným a nekvalitně zpracovaným, řekl bych dokonce až manipulativním, předvolebním průzkumům, které pro veřejnoprávní média zpracovávají s tak obrovskými rozdíly agentury STEM/MARK, SC&C a PPM Factum.

Otevřený dopis PhDr. Evě Veisové, PhD., předsedkyni Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění

Vážená paní předsedkyně,

obracím se na Vás jako předseda politické strany Národní socialisté – levice 21. století. Důvodem mého dopisu je velmi vážné znepokojení a obava o kvalitu práce Vašich členských agentur, které se zabývají průzkumy veřejného mínění. Jmenovitě se to týká agentury STEM/MARK, SC&C  a PPM Factum, které zpracovávají předvolební průzkumy pro veřejnoprávní média (Českou televizi a Český rozhlas).

Na Vašich internetových stránkách uvádíte, že coby neziskové sdružení předních agentur výzkumu trhu a veřejného mínění působících v České republice věnujete hlavní pozornost zvyšování kvality služeb poskytovaných členskými agenturami, a že důsledně dbáte na dodržování vlastních etických a metodických standardů výzkumu trhu a veřejného mínění, které vycházejí z pravidel mezinárodní organizace ESOMAR.

Je zarážející, že zmíněné agentury, které zpracovávají předvolební průzkumy, se často liší v odhadech u jednotlivých stran a hnutí v rozmezí až 8 %, přičemž za zmínku stojí fakt, že průzkumy jsou realizovány ve stejné lokalitě takřka ve stejném čase, a agentury deklarují reprezentativní vzorek obyvatel, který odpovídá údajům vyplývajícím z Českého statistického úřadu.

Vzhledem k odchylce, kterou agentury uvádějí, a číslům, které prezentují, je evidentní, že zvolené metodické postupy sběru dat a jejich vyhodnocování nejsou zcela v pořádku, a že tedy dochází k prezentaci nepřesných a zavádějících odhadů. Dle mého názoru je kvalita průzkumů nedostatečná a je s podivem, že se Vaše sdružení touto problematikou kvality a dodržování mezinárodních pravidel a etického kodexu nezabývá.

Vážená paní předsedkyně,

dovolte mi Vás závěrem otevřeně vyzvat, aby Vaše sdružení celou záležitost pečlivě a urychleně prošetřilo, a aby začalo konat. Domnívám se totiž, že díky vaší nečinnosti je ohrožen férový průběh voleb, a to díky nepřesným a nekvalitně zpracovaným, řekl bych dokonce manipulativním, předvolebním průzkumům, které pro veřejnoprávní média zpracovávají s tak obrovskými rozdíly Vaše členské agentury STEM/MARK, SC&C a PPM Factum.

S přátelským pozdravem,

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…