Paroubek Kalouskovi: Moje vláda že na něco kašlala?

19.12.2012 20:22

Řeč na 49. schůzi PS PČR dne 19. 12. 2012.

Paroubek Kalouskovi: Moje vláda že na něco kašlala?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pan ministr financí mě galvanizoval k dalšímu vystoupení, budu stručný. Myslím, že nemá smysl, pane ministře, vést minulé bitvy. Vy jste se vrátil do dávné minulosti a vyjádřil jste se poněkud expresivně, že na cosi "kašlala" vláda pod mým vedením. No, já bych to takhle nevyjádřil.

Já si docela dobře pamatuji na diskusi, kterou jsme vedli spolu, tehdy jste byl, tuším, předsedou rozpočtového výboru a součástí vládní koalice, která podpořila návrh rozpočtu. Když jsme si říkali, pokud jde o rozpočtový rámec, že jestliže porostou příjmy, a ony naštěstí hodně rostly, při sedmi procentním růstu, který tehdy ještě nikdo neočekával, zejména ne Ministerstvo financí, které v minulosti vždycky podceňovalo růsty hrubého domácího produktu a také růsty rozpočtových příjmů, takže pokud porostou tyto příjmy, tak je možné, aby nižším tempem rostly také výdaje.

To byla debata, kterou jsme vedli a jejíž podstatu teď po šesti letech tady mohu sdělit, aniž bych byl indiskrétní.

Ale důležitý je výsledek. A tento výsledek, myslím, špatný nebyl, naší společné práce. Pokud jste říkal rok 2007, no tak ten byl dobrý. Nedokáži to tady samozřejmě spočítat tak rychle na kalkulačce, ale vykázaný účetní schodek byl tak vynikající díky tomu, že jste mohl použít také 50 miliard korun a nějaké drobné, plus mínus, rozpočtových rezerv, které byly vytvořeny ještě předchozí vládou. A také bych chtěl říci, že rozpočet na rok 2007 sestavovala jiná nežli pravicová koalice. Bohužel výsledky v následujících letech už tak skvělé nebyly, i při dodržování rozpočtových rámců Topolánkovou vládou na začátku, tzn. k 1.1. 2007, byl deficit státního rozpočtu někde kolem 950 mld. Kč, na konci tohoto roku bude bilion 700 mld., a ještě k tomu můžeme připočíst 156 miliard "spálených" rozpočtových rezerv.

Tak to jenom tak, když jste tady mluvil o tom, na co "kašlala" vláda, tak jenom některé věci chci lehce připomenout. Také si to pamatuji.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

6:16 Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k euru.