Paroubek: Petr Nečas opět dokázal, že žije mimo reálný život

17.02.2012 22:40

Předseda vlády P. Nečas dnes na setkání s rektory českých vysokých škol vyslovil v souvislosti se vzděláváním a reformou vysokých škol hned několik nesmyslů, které jasně dokazují, že jak on, tak i celá jeho vláda, žije zcela mimo realitu.

Paroubek: Petr Nečas opět dokázal, že žije mimo reálný život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Předně je třeba reagovat na jeho slova, o tom, že je třeba ve školství konat, jinak hrozí, že České republice „ujede vlak“. Chtěl bych připomenout, že Petr Nečas je už bezmála dva roky předsedou vlády a předtím, za vlády Mirka Topolánka, byl jejím vicepremiérem. Pravicové vlády jsou dlouhodobě kritizovány za nízkou podporu vědy a výzkumu. Odpovědí vlády byly většinou jen škrty v této oblasti, a tedy zhoršení situace. Dnes Petr Nečas hovoří o tom, že nám „ujede vlak“. Za tento stav však z velké části mohou vlády, v nichž Petr Nečas zastával vysoké funkce.

Podle Nečase jsou změny ve vysokém školství nutné, aby byla Česká republika do budoucna konkurenceschopná. K tomu by podle něj zřejmě mělo vést zpoplatnění studia, tedy školné, a systém studentských půjček, které jsou výhodné nikoliv pro studenty, ale pro bankovní domy, které jsou již dnes, jak se říká, „ve vatě“.

P. Nečas tvrdí, že zpoplatnění studia sníží bariéru k vysokoškolskému vzdělání. Nevidím v tomto tvrzení žádnou logiku. Už dnes není vysokoškolské vzdělání levnou záležitostí, pokud se prostředky na studium zvýší, možnost získat vysokoškolský diplom pro studenty ze sociálně slabších rodin – kterým vláda např. zvyšováním DPH nijak nepomáhá - se výrazně sníží.

Ani P. Nečas, ani ministr školství z jeho kabinetu J. Dobeš navíc dodnes neuvedli na pravou míru, zda bude – až bude zavedeno školné – snížen rozpočet na školství. Tedy zda bude školné z kapes studentů suplovat státní rozpočet.

P. Nečas a jeho pravicová vláda prostě žijí zcela mimo reálný život a snaží se hasit problémy, které pravice od roku 2006 sama způsobila. Mám obavu, že občanům ČR „ujel vlak“ již v září 2006, kdy se vlády ujala pravice.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…