Paroubek: Podporujeme vysoké školy v boji proti Dobešově „reformě“

19.01.2012 8:19

Národní socialisté – levice 21. století plně podporují výzvu rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla k protestům proti tzv. reformě vysokého školství, kterou navrhuje ministr školství Josef Dobeš.

Paroubek: Podporujeme vysoké školy v boji proti Dobešově „reformě“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Strana NS-LEV 21 jednoznačně odmítá zavádění školného, neboť tento může sice krátkodobě přinést miliardy korun do rozpočtů vysokých škol, ale zároveň je zřejmé, že stát přestane do škol peníze ze svého rozpočtu posílat, což dokazují i příklady ze zahraničí, kde k zavedení školného na vysokých školách došlo.

Prakticky nejde o nic jiného, než jen o převedení nákladů vysokoškolského systému na studenty a jejich rodiny. Jedná se tedy fakticky o daň za vzdělání. Nemluvě pak o tom, že vzhledem k neexistenci skutečně kvalitního systému stipendií bude znemožněn přístup ke vzdělání řadě talentovaných studentů z nižších příjmových vrstev.

Prioritou NS-LEV 21 v oblasti školství je především prosazování důsledné kontroly dodržování akreditačních podmínek a úrovně výuky na vysokých školách. Dále budeme v případě volebního úspěchu požadovat dodržování transparentních podmínek pro získání grantové podpory na výzkumné a vývojové projekty, které jsou součástí odborné výchovy na vysokých školách, ale i na středních školách. Rádi bychom také zavedli cílenou podporu firem, které umožňují studentům středních a vysokých škol získávání a osvojování praktických zkušeností a dovedností.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.