Paroubek: Schwarzenberg a Nečas si nemají co vyčítat

11.09.2012 21:30

Nečasova vláda již více než dva roky plynule přechází z jedné vnitřní krize do druhé, někdy i třetí či čtvrté.

Paroubek: Schwarzenberg a Nečas si nemají co vyčítat
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

V tomto směru je vláda výkonná a jen těžko bychom ve světě hledali podobný ministerský kabinet, který dnes pohromadě drží už jen ekonomické zájmy vládních stran a některých jednotlivých ministrů.

Další, tentokráte menší střet, se odehrává mezi ministrem zahraničí Schwarzenbergem a premiérem Nečasem. Jádrem tohoto střetu je uvažování nad vývojem českého exportu. Premiér Nečase včera při zahájení strojírenského veletrhu v Brně celkem správně uvedl, že současná „schwarzenbergovská“ česká zahraniční politika není pro dobré ekonomické vztahy se silnými globálními hráči jako je Rusko nebo Čína přínosem. V tomto směru se s premiérem Nečasem musím shodnout.

Pan premiér však na tuto skutečnost přichází poněkud pozdě. Když jsem před sedmi lety navštívil jako český premiér Čínu, sešel jsem se postupně se všemi nejvyššími čínskými představiteli, včetně prezidenta a premiéra. Čína tehdy projevila zájem o strategické partnerství s ČR, toto zopakovala Čína ústy svého předsedy Wen Ťia-paa při jeho státní návštěvě v Praze. Číňané pro to měli své důvody. Byl jsem připraven vůči nim dělat podobně pragmatickou politiku, jakou dnes dělá Německo. Byla to nezvykle rychlá reakce Číňanů a unikátní příležitost k rozvinutí velmi široké ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi.

Tuto unikátní příležitost pravicové vlády ČR, jejichž nedílnou součástí byl i Petr Nečas, v následujících pěti letech nejen nevyužily, udělaly vše pro to, aby ji znemožnily. Zřejmě v rámci poněkud opožděného boje proti komunismu. Prostor, který jsme nevyužili my, využili jiní. I proto dnes musí český premiér dojíždět za svým čínským protějškem do Polska a potupně žádat o dvacetiminutovou audienci.

Schwarzenberg a Nečas si nemají co vyčítat.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…