Paroubek: Tluchoř jako Kuba Dařbuján nebo jako kat Mydlář?

23.10.2012 13:08

Nečasova vláda podle svého posledního vyjádření počítá ve svém návrhu rozpočtu pro příští rok se schodkem veřejných financí ve výši 100 miliard korun, tedy pod 3 % vůči HDP.

Paroubek: Tluchoř jako Kuba Dařbuján nebo jako kat Mydlář?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Je ale jen otázkou několika málo dní a možná i hodin, kdy se dozvíme, zda rozpočet pro příští rok nebude vypadat jinak, tedy na základě rychlé dohody nové vládní koalice. Nečasova vláda se totiž dostala do posledního tažení a v tuto chvíli – řekl bych – je v agónii.

Zda se z Petra Tluchoře stane Kuba Dařbuján a otočí ono smrtelné lože nohama ke smrťákovi, jako to známe ze známé pohádky Martina Friče, to se musíme nechat překvapit. 

Jako představitel důsledné opozice proti této vládě a jejímu takzvanému reformnímu úsilí musím upozornit na několik základních faktů souvisejících s rozpočtem na příští rok.

Jakkoliv chápu, že právě o daních je současná válka uvnitř ODS, je pro mne naprosto nepochopitelné, že vláda dopustila, že ani dnes nikdo s určitostí neví, v jaké výši bude příští rok snížená sazba DPH, která se dotýká významné části zboží a služeb. Neví to podnikatelé, neví to domácnosti, neví to ještě ani sama vláda!

Nečas s Kalouskem ve svých úvahách o schodku státního rozpočtu pro příští rok opět počítají jak s dobrým výběrem daní, tak i s hospodářským oživením. Ptám se ale jak, když ani pro jedno neudělali zhola nic. Se stejnou úvahou přišli žádat Poslaneckou sněmovnu o schválení státního rozpočtu již před rokem. A opět se mýlili! Již poněkolikáté. A mýlí se i nyní! Kolik ještě omylů pravicové vlády si může Česká republika dovolit? Obávám se, že už žádný!

Národní socialisté sice vznikli před necelým rokem, ale již tehdy jsem upozorňoval na to, že Kalouskova představa o hospodářském růstu pro letošní rok je pouze vysněná a že dojde naopak k poklesu HDP o 1 až 2 %. Bez nutných ozdravných kroků, které jsem již před rokem uvedl v našem programovém materiálu „Proti recesi, nezaměstnanosti a deficitu státu“, čeká naši ekonomiku v roce 2013 opět pokles.

Vláda by se měla v příštím roce, když v tom letošním to nezvládla, soustředit zejména na prorůstová opatření. Vzpomínám si na tiskovou konferenci českého premiéra s ministrem financí, kteří již na jaře letošního roku přiznali svou chybu a přislíbili se zaměřit na kroky směřující k obnovení růstu českého hospodářství. Místo toho se ale vláda začala opět utápět ve vlastních sporech, žabomyších válkách a podrazech.

Připomínám, že i přes veškeré vládou proklamované „rozpočtově odpovědné“ kroky je na tom česká ekonomika ve středoevropském regionu suverénně nejhůře. Alespoň co se týče hospodářského růstu. Všechny ekonomiky okolo nás rostou, jen my zaznamenáváme pokles. Kde je asi chyba, pane premiére a pane ministře financí?

Rozpočtových chyb a nelogických kroků Nečasovy vlády je bezpočet. Budu o nich také mluvit ve svém projevu na plénu Poslanecké sněmovny při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok. Věřím nicméně, že tato vláda je u konce svého působení a již brzy se občané dočkají předčasných voleb a normální vlády!

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…