Paroubek: Vláda musí pro tvorbu nových pracovních míst něco udělat

13.01.2013 13:10

Nezaměstnanost se celostátně blíží hodnotě 10 % (evidenčně 9,4 % nezaměstnaných). Již dnes můžeme říci, že tyto cifry charakterizující nezaměstnanost jsou již dávno překonány, neboť další přibližně 4 % nezaměstnaných jsou mimo evidence úřadů práce.

Paroubek: Vláda musí pro tvorbu nových pracovních míst něco udělat
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Fakticky tak u nás může být až tři čtvrtě milionu nezaměstnaných. To je nejvíce od velké hospodářské krize 30. let minulého století (!).

Vláda přišla se svými prorůstovými opatřeními nejméně s ročním zpožděním. Naprostá většina vládou přijatých opatření začne vytvářet nová pracovní místa až po delším čase, tj. nejdříve za rok a půl.

S některými náměty opatření, které by mohly mít rychlejší efekt na tvorbu nových pracovních míst, však vláda ve svém repertoáru nepočítá. Mám na mysli například zavedení příspěvku zaměstnanci při vstupu do zaměstnání za minimální mzdu nebo urychlenou přípravu legislativy umožňující obcím i krajům vytvářet sociální podniky, ve kterých by nezaměstnaní udržovali získané pracovní návyky, přičemž tyto podniky by pracovaly zaměřením svého výrobního sortimentu především pro potřeby veřejného sektoru. Další možností je urychlené přehodnocení systému investičních pobídek, což by přitáhlo do republiky dramaticky více nových investorů.

Vláda musí v současné době „něco“ aktivního udělat pro tvorbu nových pracovních míst. Není možné, aby vláda s pohodlností a neschopností sobě vlastní čekala a spoléhala se v rámci zhoubné neoliberální ekonomické teorie, až změna přijde sama. Také chřipka odejde rychleji, pokud na ni použijeme léky.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda nár. soc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…