Paroubek: Vláda se opět vydává cestou experimentů

12.12.2012 18:48

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny 12. 12. 2012

Paroubek: Vláda se  opět vydává cestou experimentů
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Kromě toho si myslím, že je to opravdu smutné, pokud se někdo nezajímá o problematiku, která se týká čtyř a půl miliónů jeho spoluobčanů.
Do tohoto systému je skutečně v České republice zapojeno v tuto chvíli toto množství lidí, a každý rok je ze stavebního spoření poskytována až třetina celkového objemu poskytnutých úvěrů na bydlení.

Tyto úvěry přitom mají zásadní význam pro rozvoj stavební výroby v oblasti bytové výstavby a představují významný zdroj zakázek pro malé a střední stavební firmy, na které současná krize ve stavebnictví dopadá nejvíce. Pokud je mi známo, vláda zatím neuvažuje s nějakou formou podpory bytové výstavby.

Věřím, že se to snad změní po oněch opatřeních, která jsou avizována na podporu hospodářského růstu, ale zatím o tom nevíme prakticky nic, nebo alespoň já o tom nevím nic. Zprostředkovaně pak tyto úvěry mají nezanedbatelný vliv na úroveň zaměstnanosti, výši příjmů občanů a v konečném důsledku i na výši příjmů veřejných rozpočtů.

Jakékoliv zásahy do systému stavebního spoření je proto třeba hodnotit v celém tomto kontextu.

Jednou z hlavních navrhovaných změn je otevření systému, kdy stavební spoření budou nově moci poskytovat také běžné banky. Vláda se tak opět vydává cestou experimentů, tak jako v mnoha jiných oblastech, které nemají v Evropě obdobu. Pokud je mi známo, tak stavební spoření, jak je dnes koncipováno v České republice, funguje obdobně v Evropě více než šedesát let - mám na mysli především Evropu střední, přiznám se, že neznám situaci ve Španělsku nebo v Řecku, ale v centrální Evropě, myslím pokud jde o Německo nebo Rakousko, určitý přehled mám - tedy funguje více než šedesát let jako specializovaný finanční produkt, nabízený specializovanými bankami v rámci uzavřeného systému, kde úspory klientů slouží jako zdroj pro poskytování nízkoúročených úvěrů, určených primárně na řešení bytových potřeb.

Právě ty omezené možnosti stavebních spořitelen nakládat s vklady činí systém stavebního spoření relativně bezpečným a stabilním proti běžným bankovním institucím, které mohou prostředky svých klientů investovat do mnohem rizikovějších oblastí. Tady nesdílím argument, který tady byl použit myslím panem ministrem financí, který hovořil o tom, že vlastně ta úprava by stabilizovala celý ten systém.

To nakonec ukázala i finanční krize, ve které stavební spoření jako systém obstálo velmi dobře právě díky tomu, že není závislé na vývoji finančních trhů.

Navíc v dobách, kdy dochází ke zpomalování ekonomiky a banky jsou v poskytování úvěrů opatrné, stavební spoření udržuje relativně stabilní úroveň investic do bydlení. Stavební spořitelny prostě aktivně vyhledávají možnosti poskytování úvěrů na rozumné projekty.

Pokud tedy předložený návrh počítá s rozšířením okruhu subjektů oprávněných nabízet stavební spoření i na univerzální banky, zásadním způsobem mění charakter stavebního spoření jako uzavřeného systému na běžný finanční produkt, který bude součástí produktové nabídky bank. Tady si ale kladu otázku, zda banky, které na rozdíl od stavebních spořitelen nebudou nějak limitovány pokud jde o nakládání s vklady klientů, budou motivovány k poskytování levných úvěrů na bydlení českým občanům. Já tam tu motivaci nevidím. Naopak se obávám, že vklady na stavební spoření budou bankám sloužit, mohou bankám sloužit /abych to zjemnil/ jako zdroj pro jiné výnosnější produkty, například pro spotřebitelské úvěry nebo pro investice v zahraničí.

Na další problém upozornila už legislativní rada vlády. Tím, že banky na rozdíl od stavebních spořitelen budou s vklady na stavební spoření moci nakládat neomezeně, návrh zakládá nerovné postavení stavebních spořitelen a bank. To by znamenalo narušení hospodářské soutěže, které je v rozporu se základní listinou práv a svobod i s právem Evropské unie.

Pokud vím, tak kvůli tomu se dokonce Evropská asociace stavebních spořitelen obrátila na Evropskou komisi s žádostí o vydání směrnice, definující základní podmínky systému stavebního spoření v rámci Evropské unie. Nechci předjímat stanovisko Evropské komise, ale troufám si odhadovat, že směr, který stavebnímu spoření vytyčila česká vláda v tomto návrhu, Evropa následovat nebude.

Děkuji za pozornost.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.