Paroubek: Vládní škrty se nejvíce dotknou důchodců, nezaměstnaných, rodičů s malými dětmi

07.03.2012 16:35

Ve stejné době, kdy se premiér Petr Nečas (ODS) rozhodl pro dobrovolnou izolaci ČR odmítnutím fiskálního paktu EU, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ohlásil další drastické škrty na léta 2012 – 2014 zhruba o 30 miliard korun ročně.

Paroubek: Vládní škrty se nejvíce dotknou důchodců, nezaměstnaných, rodičů s malými dětmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Škrty na letošní rok se přitom opírají o prognózu nulového hospodářského růstu a škrty na další roky nejsou podloženy žádnými záměry hospodářské politiky. Cílené úniky dokumentu však naznačují, že jde o pokus zjistit, co veřejnost snese.

Vyšší DPH způsobí pokles poptávky (menší spotřebou a přesunem nákupů do zahraničí), který srazí ekonomiku ještě níže. Důchodci by přišli zrušením valorizace na tři roky asi o desetinu reálné hodnoty svých důchodů, neboť minimálně o tolik vzrostou ceny, i v důsledku zvyšování DPH. Co by znamenalo masové propouštění učitelů pro školy, nikdo netuší.

Předložené úsporné návrhy se nejvíce dotknou zejména důchodců, nezaměstnaných, rodičů s malými dětmi, zdravotně postižených spoluobčanů a nejchudších domácností. V tom se národní socialisté shodují s Českomoravskou odborovou konfederací.

Přitom například kontrola Evropského účetního dvora, která se týkala jen evropských dotací na dopravní stavby, ukázala, že ČR bude muset vrátit 15,6 miliardy korun! A to zřejmě není jediný případ. Ministr školství Dobeš se během své nedávné vůbec první návštěvy v Bruselu dozvěděl, že pokud nápravy chybného využívání evropských fondů neproběhnou v nejbližší době, EU úplně zastaví příspěvky z evropských fondů nejen pro školství (to s vysokou pravděpodobností) ale pro celou ČR!

Vláda i přes tato rizika nadále trvá na tom, že další mohutné výdaje mají zůstat neomezeny. Jedná se zejména o církevní restituce, penzijní reformu, školskou reformu a daňovou reformu.

Jen těžko si lze si představit, co tato vládní opatření udělají s domácí poptávkou, cenami, životní úrovní, veřejnými službami a nakonec i se státním dluhem. Řecký příklad ukazuje, že pokud úspory způsobí prudký ekonomický pokles, je dluhová situace země neřešitelná, protože i při vysoké míře úspor narůstá podíl dluhu na (stále menším) HDP. Je to začarovaný kruh a jedním slovem rozvrat.

Národní socialisté si myslí, že je dobré obnovit růst, protože se jedná o výpadky asi 3 procent HDP. Rozpočtový efekt zrychleného růstu a drastických úspor je stejný, tedy v deficitu státu, ale růst nabízí lepší perspektivu do budoucna.

Kombinace hospodářského růstu a stabilizace rozpočtového schodku na 3 % ročně nás přiřadí k postupu vyspělých zemí. Předpokládá to také důsledný výběr spravedlivě rozložených daní.

Připomínáme proto některá opatření podle plánu národně socialistické strany proti recesi, k obnově hospodářského růstu a k boji s deficitem:

- uplatnit krizový management čerpání peněz z evropských fondů
- obnovit systém progresivního zdanění u občanů s vysokými příjmy
- stanovit maximální pořizovací cenu pro uplatnění odpočtu DPH při nákupu osobního automobilu (např. na částku 1,2 mil. korun)

Nepříliš nákladné a efektivní by pak bylo například obnovit program Zelená úsporám, který je věnován zateplování domů – lze jej realizovat rychle (zatímco velké veřejné stavby se připravují řadu let) a nabízí příležitost i malým firmám v postižených regionech. Poskytne poptávku dodavatelům a sníží energetické náklady uživatelů. Reagovat na riziko nedostatku potravin (vejce) rozvojem malého zpracovatelského sektoru v regionech. Doplnit dalšími institucemi lokální ekonomiky (lokální financování, obchody, sdružování výrobců a spotřebitelů tak, aby se vyrovnalo jejich ostavení na trhu vůči velkým hráčům).  Podpořit českou zemědělskou výrobu důrazem na kvalitu a čerstvost potravin (aktivnější laboratoře – příklad polské soli).

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …