Paroubek: Za katastrofální nečerpání peněz z EU jsou odpovědny pravicové vlády a nikdo jiný

16.03.2012 16:15

Už před několika lety jsem na půdě sněmovny interpeloval vládu M. Topolánka – bylo to v letech 2008 - 2009 – kvůli nečerpání evropských peněz.

Paroubek: Za katastrofální nečerpání peněz z EU jsou odpovědny pravicové vlády a nikdo jiný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jak se všichni mohli přesvědčit, stejné problémy má i současný kabinet. Kromě liknavého a neodborného přístupu při čerpání se na současném stavu projevila tragická personální politika Topolánkovy i Nečasovy vlády, kdy lidé, kteří jsou na ministerstvech za čerpání odpovědní, byli v průběhu let obměněni až šestkrát. I to o celé věci něco vypovídá.

V tuto chvíli tedy hrozí nevyčerpání nejméně 100 - 150 mld. Kč. Pro Českou republiku je to tady velmi vážná situace a myslím, že to může být dokonce ještě víc, až ke 200 mld. Kč.

Jedním z důvodu katastrofálně nízkého čerpání je také to, že není nastaven audit vlády. Včera při sněmovních interpelacích jsem slyšel stereotypní odpovědi pánů Nečase i Kalouska, kteří říkali, že chyba je ve špatně nastaveném systému, za což může vláda, kterou jsem vedl.

Každý má na stránkách ministerstva financí možnost stáhnout si povinnosti platebního a certifikačního orgánu. Z ministerského materiálu vyplývá v bodech 11 a 12 ve zkratce následující: ministerstvo financí má provádět permanentní auditní činnost. Podle těchto podmínek by totiž měla být každá jednotlivá dotace podrobena auditu a ten audit by měl být funkční. Výmluva na to, že je chyba v něčem, co vzniklo před šesti či sedmi lety, je opravdu lichá a neuvěřitelná a neudržitelná.

Další jednání vlády o o peníze z EU na další sedmiletou perspektivu je navíc velmi vážně ohroženo dvěma faktory, za které mají pravicové vlády plnou odpovědnost: Jednak je to nevstřícnost vlády vůči ostatním zemím EU a za druhé chyby v čerpání peněz z EU, tedy spíše nečerpání.

Z vlastní zkušenosti vím, když jsem o penězích z EU jako předseda vlády sám jednal, jak se jednalo se zeměmi, které byly v čerpání neúspěšné či podobně "úspěšné", jako naše pravicové vlády. K tomu musíme připočíst četná podezření z korupce, administrativní nehody či přehmaty - to jsou všechno věci, které činí pozici české vlády jen těžko udržitelnou.

Před sedmi lety, když jsem jednal o finanční perspektivě já, jsem se snažil tomuto jednání přizpůsobit i politiku vlády směrem k předsednickým zemím. Jinak řečeno, aby byly naše vzájemné vztahy co nejlepší, nadstandardní. Povedlo se nám i díky tomu získat 30 mld. eur, což bylo nejvíce ze všech členských zemí na občana z celé EU.

S napětím očekávám, jak se toto jednání Nečasově vládě povede. Už dnes můžeme předpokládat, že výsledek bude velmi špatný.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…