Peake (VV): Poprvé se sešel Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí

06.10.2011 8:17

Po dnešním zasedání vlády poprvé jednal Vládní výbor pro koordinaci boje s korupci, vedený vicepremiérkou Karolínou Peake (VV). Je složený z ministrů resortů spravedlnosti, financí, vnitra, obrany, místního rozvoje, dopravy a zahraničních věcí.

Peake (VV): Poprvé se sešel Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda VV Radek John a místopředsedkyně vlády Karolína Peake

Tématem jednání vládního výboru bylo zavedení účinné lítosti do trestního zákoníku, změna financování politických stran, zřízení národní evidence účtů, ale i problematika komunálních voleb v Krupce a další aktuální protikorupční legislativa.

„Poradní sbor předsedkyně vládního výboru znovuzavedení institutu zvláštní účinné lítosti do trestního zákona jednoznačně doporučil. Poradní sbor je složen ze státních zástupců, policistů a neziskových organizací. Ministr spravedlnosti má nicméně ještě o znovuzavedení účinné lítosti pochybnosti. Budu o vyjádření žádat radu Evropy i OECD," uvedla vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake.

Dalším projednávaným bodem byla otázka financování politických stran, kdy způsob financování a kontroly stranického hospodaření bude vycházet z logiky doporučení GRECO. Návrh legislativních opatření, které připravilo ministerstvo vnitra nejprve předjedná vládní protikorupční výbor a teprve poté půjde na vládu.

Zřízení národní evidence účtů, které by zrychlilo a zlevnilo přístup orgánů činných v trestním řízení a daňových orgánů k informacím o bankovních účtech vyšetřovaných osob se stane předmětem jednání K9 neboť nebyla nalezena shoda.

Vicepremiérka také otevřela otázku opakovaných volebních manipulací v obci Krupka. „Tento problém je třeba řešit rychle a exemplárně, jinak hrozí, že se tamní kupčeni s hlasy stane návodem pro další oblasti a sociálně vyloučené lokality v republice," zmínila Karolína Peake s tím, že jedním z protiopatření je její společná iniciativa s ministrem Pospíšilem, zavádějící trestní postih za kupčeni s hlasy. Ta by mohla, v závislosti na senátu a prezidentovi, v horizontu měsíce či dvou vstoupit v účinnost. „Protikorupční výbor také navrhuje, aby se v případě opakovaného hlasování vydávaly volební lístky přímo ve volebních místnostech. Takové opatření by se již nyní včlenilo do zákona o volbách do obecních zastupitelstev," dodává vicepremiérka Karolína Peake.

Další pracovní jednání vládního výboru proběhne na začátku listopadu a bude řešit konkrétní zpracování navržených opatření

Více:
Peake: Jarolím v mém protikorupčním týmu nebude. Složení řeknu v pondělí

##PROFIL 1382##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…