Premiér Nečas: Jednodušší výběr daní a změny výjimek

24.08.2011 18:07

Vláda posvětila daňovou reformu

Premiér Nečas: Jednodušší výběr daní a změny výjimek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Ministři schválili zřízení jednoho inkasního místa a souhlasili například se zrušením daňového zvýhodnění stravenek.

Premiér Petr Nečas, tisková konference po jednání vlády 24. srpna 2011Vládou schválené změny představují první fázi III. pilíře daňové reformy, tedy reformy přímých daní. Cílem reformy je dosažení jednoduchého a přehledného systému, který bude dlouhodobé stabilní a zároveň sníží administrativní náklady, a to jak poplatníkům, tak státu.

„Vytvoření jednoho inkasního místa umožní platby daní, pojistného na sociální zabezpečení a pojistného na veřejné zdravotní pojištění tak, aby nemusely daňové subjekty komunikovat zvlášť s finančními úřady, orgány správy sociálního zabezpečení a zdravotními pojišťovnami. Dojde zároveň ke zjednodušení formy komunikace; podání se bude činit na společném formuláři a placení bude probíhat jednou platbou na společný osobní daňový účet," řekl premiér Petr Nečas po zasedání vlády.

V průběhu dvou týdnů, kdy byl bod přerušen, došlo k celé řadě jednání. V rámci zasedání tripartity byl tento návrh novel zákonů diskutován, byla detailně osvětlena změna, že dividendy budou osvobozeny od daně.

Probíhala také jednání s ministry o nevypořádaných rozporech. Ministr financí setrval na velké většině detailů, které byly rozporovány z jednotlivých resortů. K upřesnění došlo například v případě rušení osvobození benefitů z tzv. režijního jízdného. Bylo dohodnuto, že tento benefit bude zdaňován, cena bude stanovena normativním aktem, nikoliv jako tržní cena. Ministerstvo financí také ustoupilo u daňových úlev u investičních pobídek.
Zrušení daňového zvýhodnění pro stravenky

Změn oproti původnímu návrhu daňové reformy bylo několik. Ministři se například dohodli na sjednocení sazeb odvodů s jednotnou minimální hranicí 20 %. Jako kompenzace zrušení daňového zvýhodnění pro stravenky vláda souhlasila s daňovým bonusem, tedy slevou 3 000 Kč na poplatníka.

Vláda také změnila původní návrh a navrhne poslanecké sněmovně zrovnoprávnění soukromých vědeckých institucí s veřejnými nebo zachová daňové slevy na investiční pobídky, tedy navrhne zachovat současný stav.

Více:
Nečas neví, jaké budou reformy, říká Sobotka

##PROFIL 211##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice