Příhodová (ODS): Dvojí metr aneb někdo pokuty dostane, jiný ne…….

01.02.2012 19:08

Ke "Sdružení Čistá Ostrava" a zejména k jeho dominantnímu členovi, společnosti Geosan mají někteří zástupci vlády tolerantní, až přehnaně laskavý postoj. Jako výjimka se ukazuje Ministerstvo životního prostředí, či spíše jeho složka ČIŽP.

Příhodová (ODS): Dvojí metr aneb někdo pokuty dostane, jiný ne…….
Foto: odspraha1.cz
Popisek: Jana Příhodová

Laguny, Ostramo, Ostravské laguny, mnoho let skloňovaná slova, sliby ale především neschopnost problém řešit.

Obtížně se dá jinak hovořit o této staré ekologické zátěži. Laxnost v hledání řešení a chyby provází tuto zakázku po celou dobu a odpovědnost jde napříč politickým spektrem. Co je zarážející, že v době, kdy se hovoří o krizi, v době kdy je vysoký schodek v rozpočtu, kdy se hledají koruny na zalepení děr, leží stovky miliónů v podobě uplatnění sankce za nedodržení termínu realizace zakázky.. Co hůř, odpovědní pracovníci tolerují i postupy, které odporují schválenému projektu. Drobný podnikatel, který nesplní termín, je běžně sankcionován, k velkému podnikateli, který čerpá státní peníze o nemalém objemu, neplní termín ani jiné podmínky smlouvy, tady pokuta žádná. Kladu řečnickou otázku, PROČ? Proč nekoná vláda, s.p.Diamo, jako držitel smlouvy, Ministerstvo financí jako ti, kteří mají prostředky uvolňovat, ale současně kontrolovat, zda jsou dodrženy podmínky smlouvy ?!

Tak shrneme dostupné poznatky.

Rok 2003 - 2004, ministr obchodu a průmyslu Milan Urban (ČSSD) – za jeho působení a dohledu vyhlašuje s.p. Diamo soutěž a vybírá dodavatele na likvidaci lagun v Ostravě.

Obchodní veřejná soutěž určila, jako podmínku pro uchazeče, harmonogram plnění předmětu veřejné zakázky. Předmětem veřejné zakázky byla „..realizace nápravných opatření, vedoucích k odstranění staré ekologické zátěže skládky odpadů s.p.Diamo v Ostravě – Mariánských Horách. „ za níže uvedených podmínek

…odpady v lagunách R1, R2, a R3 budou odtěženy a následně využity, popřípadě odstraněny(dle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, včetně provedení plošné sanace masivně kontaminované vrstvy podložních hlín, popřípadě štěrků a masivně kontaminovaného podložního materiálu vnitřní strany hrází lagun,

Termín realizace do 31.12.2010

Odpady v laguně R0 budou odtěženy a následně odstraněny dle zákona o odpadech a to včetně provedení sanace laterálních průniků znečištění do okolí a sanace masivně kontaminované kontaktní vrstvy podložních hlín a štěrků.

Termín realizace do 31.12.2012…“

Pokud použiji ze slovníku význam slova realizace - uskutečnění, provedení, vychází mě z toho sdělení, že zadavatel Diamo, a potažmo vláda, požadoval, kladl jako podmínku realizovat uvedené činnosti do 31.12.2010. Tato podmínka byla určujícím faktorem pro dodavatele díla, uchazeče o uvedenou veřejnou zakázku. Stejně taxativně je popsán způsob zneškodnění.

Zadavatel nemohl do smlouvy o dílo uvést jiné skutečnosti, neboť podmínky byly závazné a musí se objevit i ve smlouvě s vítězem veřejné zakázky. Stejně jako není možné měnit způsob likvidace odpadu nebo termín dokončení této zakázky.

Fakta:

Opakované nedodržení termínu na odtěžení lagun. Termín ukončení z výběrového řízení byl rok 2010 a přes plamenné sliby do medií to nevypadá, že by se letos zakázka skončila. Co však je zarážející, je to, že zhotoviteli nebyla uložena sankce! Alespoň o žádné nevíme. Tím, ale vstřícnost odpovědných pracovníků včetně vládních představitelů neskončila. Nejenže z jejich úst slyšíme obhajobu porušení smlouvy zhotovitelem, ale dochází k prodloužení termínu na likvidaci lagun. Jaké byly záruky, že se termín splní, veřejnost neví, myslím, že ne moc slavné, když se termín opět nesplnil.! Pokud, by někdo teď čekal uplatnění sankce, velmi by se mýlil! Místo, aby platil dodavatel za své chyby, objevila se informace, že se našlo odpadu více a je třeba zakázku navýšit o cca miliardu. Jak na to kdo přišel, není jasné. Zástupci Diama mimo jiné uvedli, že není, kde odpad končí a kolik ho je. Jak tedy probíhá kontrola?

Odtěžený odpad se dostal v rámci pochybné úpravy do různých částí okolí Ostravy, a dokonce způsobil mezinárodní skandál, kdy kontrola v Polsku označila „palivo“ za odpad, a trvá aby Česká republika jej odvezla zpět. Stát tedy vynaloží další prostředky, aby odpad přivezl zpět a zneškodnil. Další podivné „palivo“ se mimo právní režim zákona o odpadech, ukládá na skládku Celio. I zde chybí informace, jak je to s poplatky za palivo, které asi palivem není a je to zředěný odpad? Ty se neplatí, a ukládka na skládce není v souladu se smlouvou na likvidaci lagun. Rozporů je ale víc.

O nesrovnalostech by se popsalo mnoho papírů, napsalo se již mnoho článků, jen odpovědní zástupci státu řešení nehledají nebo snad, nechtějí hledat.? ÚOHS se také radši nevyjadřuje jak to vlastně je. Nad důvody tolerance a neustálé snahy přehlížet skutečnosti zůstává rozum stát a dá se pouze spekulovat.

Ale co obyvatelé Ostravy a dalších postižených lokalit, kde se toto „palivo“ objevilo a snad i uložilo? Na tyto lidi ohled nikdo nebere. Čas již dávno vypršel a je třeba, aby konečně odpovědní představitelé přestali strkat hlavu do písku, tolerovat laxnost a začali problém řešit.

Na závěr je spravedlivé uvést, že Ministerstvo životního prostředí je první a jedinou vlaštovkou, když uložilo pokutu společnosti Geosan za pochybení při nakládání s odpadem.  Tento resort není bohužel ten, který může situaci řešit komplexně a řešit sankce, které vyplývají ze smlouvy. Není tím, kdo může vypovědět smlouvu a žádat za chyby smluvní sankce. Ti, kteří toto řešit mohou, ale neřeší, jsou resorty Ministerstva financí a Ministerstva obchodu a průmyslu ve spolupráci se státním podnikem Diamo. Kam odpovědní pracovníci těchto institucí nechají situaci dovést, zůstává záhadou. Situace kolem zakázky je neudržitelná a vláda, která musí rozhodnout, mlčí!! Zbývá si položit otázku PROČ?

RNDr. Jana Příhodová (ODS)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Příhodová - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…