Rabas (SZ): Vláda se otočila k udržitelnému rozvoji zády

23.06.2012 8:22

Vyjádření Strany zelených k summitu v Riu.

Rabas (SZ): Vláda se otočila k udržitelnému rozvoji zády
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Přemysl Rabas

Bez účasti českého prezidenta, premiéra i ministra zahra-ničí dnes začala Konference OSN o udržitelném rozvoji Rio+20, nejdůležitější událost roku v globální politice. Strana zelených považuje rozhodnutí českých politických představitelů summit na nejvyšší úrovni ignorovat za nezodpovědný vůči české veřejnosti.

Před dvaceti lety se na Summitu Země v Rio de Janeiru světoví politici a političky shodli na nutnosti chránit naše společné životní prostředí. Přes dílčí úspěchy se však nejzávažnější environmentální problémy, jako jsou znečištění ovzduší, vod a půdy, ničení pralesů, vymírání druhů a změny klimatu, stále prohlubují v důsledku neomezené a nerovnoměrné výroby  a spotřeby. Cílem dnešního brazilského summitu je proto navrhnout nová a účinná řešení pro jednu planetu a sedm miliard lidí.

Jako zastánci hesla - Mysli globálně, jednej lokálně - si uvědomujeme, že opatření přijatá na globální úrovni nejsou všelékem, ale bez celosvětového konsensu o způ-sobech přechodu na zelenou ekonomiku a bez posílení koordinačních pravomocí OSN se neobejdeme. To si na rozdíl od české vlády uvědomuje většina světových lídrů, kteří se v Riu sejdou, řekl předseda zelených Ondřej Liška.

Čeští, evropští i světoví zelení jsou přesvědčeni, že je stále možné zabránit další de-vastaci přírodních ekosystémů, posílit postavení nejchudších obyvatel světa a záro-veň zvýšit kvalitu života v Česku a dalších zemích globálního Severu. Klíčem k úspěchu summitu bude zejména odstranění vzájemné nedůvěry a pochopení obav a legitimních požadavků zemí Jihu, říká Ondřej Horký, vedoucí zahraniční odborné sekce SZ a dodává: Bez zájmu politických elit na nejvyšší úrovni však potřebná re-forma institucí OSN skončí krachem.

Tento zájem však Strana zelených v současné vládě nevidí. Na rozdíl od mezinárod-ně respektovaného ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který českoslo-venskou delegaci vedl v roce 1992, ignoruje Tomáš Chalupa pod tlakem těžařské a jaderné lobby mezinárodní závazky České republiky a v oblasti zelené ekonomiky, hlavního tématu summitu, nedosáhl žádných výsledků. Od zavedení průlomového programu Zelená úsporám ministry za Stranu zelených zaostává Česko pod diktátem těžařské a energetické lobby za většinou evropských zemí a ztrácí konkurenceschopnost v oblasti chytrých technologií a energetické úspornosti.

Neúčast prezidenta Klause, premiéra Nečase i ministra zahraničních věcí Schwar-zenberga na zásadních jednáních v Riu považujeme za extrémně nezodpovědné vůči našim občanům a občankám. Vláda se otáčí k udržitelnému rozvoji zády a celé zemi ujíždí vlak v přechodu na sociálně spravedlivou a skutečně šetrnou zelenou ekonomiku, uzavírá první místopředseda SZ Přemysl Rabas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…