Račok (VV): Kalouskova dvojí tvář, aneb stát, anebo hazard

12.11.2011 15:23

Tento článek jsem uvěřejnil 18.srpna 2011. Popisuje snahu Kalouskova bloku vyvolat vládní krizi, potopit ODS a VV. Bylo by dobré, aby se premiér nad tím zamyslel, kdo doopravdy tříští koalici, kdo sleduje jenom své vlastní ambice.

Račok (VV): Kalouskova dvojí tvář, aneb stát, anebo hazard
Foto: redakce
Popisek: Ladislav Račok

Kolik moudrých knih napsaných o korupci, prolínaní organizovaného zločinu do systému řízení státu, veřejné správy bude chtít ještě znát tento stát, země, politici. Největším a nesmutnějším paradoxem je, když jdete do největšího parlamentu, do největší arény - mezi lidi, mezi chlapy jejichž ruce jsou zhrublé mozoly a dřinou od práce do hospody, když se zastavíte s lidmi, jejich životní pouť je obdařila již stříbrem, anebo hovoříte s mládím, které je bouřlivé, nezkrocené, neošlehané, tak všichni hovoří jedno. Kalousek je neštěstím pro tuto zem, pro naši společnost, pro etické a mravní principy demokratické společnosti. Tedy nijak to nesouvisí s potřebou rekonstrukce státního a veřejného systému, tak s potřebnými reformami.

Kde je tedy problém:

Kalouskova dvojí tvář, aneb stát, anebo hazard. Je zvláštní, že je promítnuto chování ministra financí, který jak sám o sobě hrdě hlásá je dobrým ministrem financí již po několikáté, že odpustil, připustil, toleroval, možná záměrně skrýval před společností okolnost nezdaněného hazardu ve výši pěti miliard korun českých ročně.

Tedy jednoduchá matematika: 20 let x 5 miliard = 100 miliard příjmů do státní kasy.

Začněme od začátku. Dlouho diskutovaný problém zdanění hazardu, na naší politické scéně, který otevřeli Věci veřejné, bychom se ani nic nedozvěděli. Proč se společnost již dříve nedozvěděla, nebyla informována a seznámena s možností získat tak potřebné finanční zdroje ve výši pěti miliard korun z organizovaného hazardu ročně.  Jaké to bylo lobby, zájmy společné a nespolečné, které bránili tomu, aby již nejméně před dvaceti lety byl v souladu s daňovými principy, tento druh podnikatelské činnosti rovnocenně daněn tak, jako ostatní podnikatelské činnosti podléhající naší daňové správě. Proč tomu nebylo? No můžeme se dohadovat, domnívat, slušně řečeno spekulovat. Pokud jde o takovou sumu, lze z ní něco přerozdělit komukoliv, který nějakým způsobem zařídí, dohodne zamlčení možnosti danění. Možná se dá jakoby tento problém přehlédnout, nevyvolat potřebné jednání, a tam kde není žalobce, tak není ani soudce, jak pravý jedno moudré přísloví. Anebo se o tom vědělo, jenom byl záměr tuto daň z hazardu nepreferovat, nezařadit do daňové osnovy a celého daňového systému. Pak vzniká otázka proč, kdo za to nese odpovědnost, komu to má sloužit, a kdo na tom profitoval. V jednom se zajisté shodneme. Pokud je hospodář špatný, je špatný i hospodářství samotné. Nemusím být zásadně ekonom, ale jako ministr financí se budu zajímat o všechny společenské činnosti tak, které lze danit, které mají daňovou úlevu, a které jsou zbaveny daní. Nechám si vypracovat svými úředníky rozbory, tabulky, analýzy. A na základě toho jednám tak, abych jako ministr svrchované země, nezávislý na lobbistických kruzích, hazardu a organizovaného zločinu dostál svého poslání spravedlivého výběru daní.

Pokud se vrátíme k základnímu tématu, tak použiji staré moudré přísloví: „Kdo si chce na psa hůl najít, vždycky si jí najde".

Nakonec by bylo správné, aby veřejnost ocenila snahu, otevřenost Věcí veřejných, které celý tento problém otevřeli před naší společností. Protože se právem domnívám, že kdyby tomu tak nebylo, tak by se dalších dvacet nic neřešilo.

Kalouskovi jde o odklad zdanění hazardu, Bátora je záminka, míní John

18. srpna 2011 10:59

Spor o úředníka ministerstva školství je podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna pro ministra Miroslava Kalouska jen záminkou, aby vláda příští týden neschválila daňovou reformu a nestihlo se od příštího roku zdanění hazardu. "A pak jistě někdo ocení, že neprošlo zdanění hazardu, tak jako neprošlo dvacet let," řekl iDNES.cz John

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/kalouskovi-jde-o-odklad-zdaneni-hazardu-batora-je-zaminka-mini-john-1dt-/domaci.aspx?c=A110818_105900_domaci_kop

Já vám teď povím, o co jde opravdu. Příští týden na vládě se má projednávat daňová reforma, její součástí má být zdanění hazardu od příštího roku. Pokud to vláda nestihne projednat už příští středu, tak zdanění hazardu se nestihne od začátku roku 2012 a do státní pokladny nepřijde 7 miliard korun a pan ministr Kalousek jistě bude uplatňovat nějaké další škrty pro občany této země. A pak jistě někdo ocení, že neprošlo zdanění hazardu, tak jako neprošlo dvacet let.

Zdroj: iDnes

Premiér Nečas i ministr Kalousek už před pár dny upozornili na to, že daňová reforma se má ve Sněmovně projednávat na schůzi koncem září, podle toho má ještě vláda čas, aby se na daňové reformě dohodla.

Znovu. Poslední možnost, aby to bylo od 1. ledna, počítali to legislativci, aby to skutečně šlo, je, že to vláda schválí příští středu.

Ať občané dobře sledují, jestli je v koalici vůle zdanit hazard od roku 2012

Abych se ujistil, jak to myslíte. Pan Kalousek podle vás proti panu Bátorovi vystartoval proto, aby nebyl od ledna příštího roku zdaněn hazard?
Já upozorňuji občany, aby bedlivě sledovali, jestli se příští týden sejde vláda a jestli je politická vůle v koalici prosadit zdanění hazardu od ledna 2012, jak se k tomu koalice zavázala v dodatku ke koaliční smlouvě. To se rozhodne příští středu.

Zdroj: iDnes

Pokud se tedy vrátíme k moudrým knihám analyticky se zabývající korupcí a implantací organizovaného zločinu do státní a veřejné správy, pak nelze nic jiného říci, že ministr financí potřebuje větší ochranu, aby lépe zajišťoval zájmy této země při naplnění své základní povinnosti, ochranou ekonomických zájmů země a výběrem daní. Za to ho stát z našich peněz odměňuje.

Pokud se dnes řeší problematika kapitol jednotlivých ministerstev, kde se škrtá na obraně, vnitru, dopravě a školství s obhajobou ministerstva financí vedeného ministrem Kalouskem jako nutné pro nastavení potřebných reforem, tak mohu pouze říci, že je to Kalouskova dvojí tvář. Na jedné straně se hazardu za posledních dvacet let odpustilo 100 miliard korun, na druhou stranu se podkopává nezávislost, svrchovanost a bezpečnost naší země snižováním rozpočtu obrany a vnitra. Je ohroženo vzdělávání snižováním rozpočtu ministerstvu školství, je ohrožena zdravotní péče. Místo toho, aby stát zastavil toto bezduché, neekonomické, destruktivní chování ministra financí, tak naopak se ministrovi Kalouskovi dostává plamenné důvěry. Mám obavu z mnoha věcí, které zmítají naší společnost, a nechci být zlým prorokem.

Pokud se však premiér a vláda nechá vtáhnout do konspirativní hry ministra financí Kalouska, který velmi záhadně hají hazard a bere si jako rukojmí zcela neporovnatelnou věc, kdy úředník ve svém volném čase se vyjádří. To je právě ta demokracie po česku, zakotvená zde po mnoha desetiletí. Pokud státní úředník plní své povinnosti dobře a poctivě, je zároveň ve své pracovní době povinen dodržovat jisté principy takového úřadu. Ve svém soukromém a volném čase má zajištěny všechny vyplývající ze základní listiny lidských práv a svobod. Tedy se i svobodně vyjadřovat. Pokud by chtěl někdo upírat takové svobody zakotvené, dopouští se zjevně omezování principů vyplývající z této listiny. Daleko horší bylo vyjádření pana hraběte v mezinárodním měřítku před novináři ve smyslu, že česká vláda jsou paka. Proč jste neprotestoval tenkrát, pane ministře financí Kalousku. V demokratické zemi by musel okamžitě takový ministr zahraničí skončit. Jelikož se toto vyjádření nedotklo jenom vlády České republiky, ale celého národa, který byl prohlášen ministrem zahraničí za paka. Jaké hájí zájmy ministr zahraničí to je kapitola jiná. Ale postoj představitelů TOP09, zejména ministra financí Kalouska je v rozporu se zájmy této země, je to neúměrné vydírání na politické scéně, které v moderní demokracii nemá co dělat. Musí to být ze strany ministra financí veliký náboj, když hledá jakoukoliv záminku k tomu, aby bojoval za hazard všemi prostředky, aby jej uchránil před daněním, aby v zájmu hazardu okradl doslova státní kasu. Přesto se bije v hrudi a daněmi mrzačí mladé rodiny s dětmi, živnostníky, malé a střední podnikatele. Bije se v hrudi, že je třeba danit vítr, slunce, vodu, dokonce i to příroda nám dává z lásky od věků, jako jsou lesní plody a zdraví vzduch.

Děda byl hospodář, vždy mi kladl, dobře se rozděl, ať každý je po zásluze odměněn, přej zábavu, radost. Chtěj poctivost a spravedlnost. Měj úctu k lidem a buď uznalý.

Však národy Čechů - Slezanů - Moravanů nejsou hloupí, oni to vidí, zatím truchlí u piva, ženy si broukají jak těžká doba to je. Oni vidí, kdo nečestně k majetku a blahobytu došel. Ne nadarmo se říká, střeste se zpěvu a hněvu národů zemí českých, a oni to vidí, jak pomalu a tiše přichází doba. Kdy síla veliká je semkne v ponížení, a pod praporem Českého lva takovou porobu odmítnou.

Pak nemohu nic jiného říci, že je katastrofou pro tuto zem mít takového ministra financí, je katastrofou a ohrožením její stability.

Ne nadarmo se říká, kdo seje vítr, sklízí bouři.

Ne nadarmo se říká, zadarmo ani kuře nehrabe.

##PROFIL 6351##

Dále čtěte:
Račok (VV): Pane Tluchoř, jako občan jsem Nečasovi prodloužil mandát 
Ladislav Račok : Nás, Věci veřejné, chtěli tuneláři zničit, ušlapat, utlouci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ladislav Račok - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…