Rádl (ODS): Změny v živnostenském zákoně uleví malým a středním podnikatelům

02.02.2012 8:17

Prvním čtením dnes prošla poslaneckou sněmovnou novela živnostenského zákona, která má snížit administrativní zátěž podnikatelů. Podle zpravodaje předlohy Aleš Rádla z ODS se jedná o změny, které v praxi živnostníkům ušetří čas i finanční náklady.

Rádl (ODS): Změny v živnostenském zákoně uleví malým a středním podnikatelům
Foto: aradl.cz
Popisek: Exposlanec Aleš Rádl

„Snižování administrativy v podnikání je jedním ze základních pilířů programu ODS. Plně proto podporujeme všechny dílčí kroky, které podnikatelům v praxi uleví. Změny, které předvídá právě schvalovaný zákon, mohou živnostníkům výrazně  ušetřit čas i finanční náklady, které musí věnovat úřední agendě,“ komentoval  zákon Aleš Rádl.

Zákon podle něj počítá konkrétně s tím, že živnostníci již nebudou muset jako doposud používat identifikační číslo své provozovny, které bude dále vedeno  pouze v živnostenském rejstříku. Živnostníci již také nebudou povinni při  oznamování některých údajů a dokladů automaticky informovat příslušný státní orgán současně se živnostenským úřadem. V praxi tak odpadne obíhání různých úřadů, které obvykle sídlí na různých adresách. Zákon také odstraňuje povinnost podnikatele při každé změně adresymísta podnikání totožné s měnící se adresou bydliště oznamovat tuto změnu živnostenskému úřadu.

Snižování administrativy pro podnikatele je součástí programu „Podnikání a pracovní místa“, který ODS představila v lednu na ideové konferenci v Hradci  Králové. Cílem navržených opatření je snížit výdaje firem a živnostníků na  administrativu o 30 procent do roku 2014 oproti roku 2005. Vedle zjednodušení  legislativy ODS navrhla mimo jiné zřídit jedno místo se všemi dostupnými formuláři státní a veřejné správy pro firmy a živnostníky, zjednodušit podmínky pro územní plánování a stavební řízení či sjednotit a plně elektronizovat sběr statistických dat z existujících veřejných registrů, aby firmy poskytovaly skutečně potřebná data pouze jednou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…