Rath: Diskuse o prezidentském kandidátovi

17.02.2012 13:53

Prezidentská volba a jednotliví kandidáti na prezidenta republiky jsou v posledních dnech mediálním tématem číslo jedna.

Rath: Diskuse o prezidentském kandidátovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Sociální demokracii volba vhodného kandidáta teprve čeká. Nicméně už teď je jasné, že si budeme muset vybrat, zda podpoříme některého z nezávislých kandidátů či osobnost z řad sociální demokracie. Jedním z možných kandidátů by podle mého názoru mohl být senátor Jiří Dienstbier

Vhodný kandidát

Jiří Dienstbier patří mezi nejoblíbenější politiky a nebojí se poprat za své názory. Veřejnost si získal mimo jiné i tím, že se důrazně postavil proti koalici ČSSD a ODS v Praze, která sama o sobě představuje určitý symbol korupce, a raději zůstal řadovým zastupitelem, než aby se na tomto spojení podílel. Navíc vyrostl a žil mezi disidenty v blízkosti Václava Havla.

Zavádějící články

O možnosti kandidatury Jiřího Dienstbiera jsem diskutoval jak s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, tak s jejími místopředsedy Lubomírem Zaorálkem a Jiřím Dienstbierem a členem předsednictva ČSSD Richardem Dolejšem. Tato diskuse proběhla dříve, než média vůbec začala spekulovat o možné kandidatuře Jiřího Dienstbiera. Důrazně se proto ohrazuji proti tvrzení některých médií, že jsem měl údajně „odstřelit“ Jiřího Dienstbiera jako kandidáta na prezidenta tím, že jsem nepřímo naznačil, že by mohl být vhodným kandidátem ČSSD v přímé volbě prezidenta republiky. Na webových stránkách Novinky.cz a Idnes.cz se objevily zavádějící články, které se odvolávají na tvrzení místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové, že jsem svým prohlášením poškodil Jiřího Dienstbiera a to s odůvodněním, že v ČSSD existuje jakási cenzura, která nepovoluje členům ČSSD hovořit veřejně o kandidátech na prezidenta republiky.

Svobodná diskuse

Přitom však neexistuje žádné rozhodnutí vedoucích orgánů ČSSD o tom, že by se o jménech uvažovaných kandidátů neměla vést diskuse. Pokud by to skutečně Marie Benešová prohlásila, tak překročila veškeré své kompetence a porušila stanovy ČSSD, které naopak širokou a otevřenou diskusi podporují. Obdobné tvrzení zaznělo i z úst senátora Zdeňka Škromacha, který mé vyjádření označil za rathovinu. Podle mého názoru je jakékoliv omezování svobodné diskuse a projevování vlastních názorů ze strany Marie Benešové a Zdeňka Škromacha nepřípustné omezování svobody členů ČSSD.

Kdo má čí podporu

Je naopak jednoznačné, že před tak důležitým rozhodnutím, jakým je volba vhodného kandidáta pro přímou volbu prezidenta, musí proběhnout široká a otevřená diskuse. Pokud má paní Benešová a pan Škromach jiného vhodného kandidáta, bylo by korektní, kdyby jeho jméno sdělili svým spolustraníkům i celé veřejnosti, aby bylo jasné, kdo má jejich podporu. Také by bylo vhodné, aby se Marie Benešová a Zdeněk Škromach jasně vyjádřili, zda jejich podporu má místopředseda strany Jiří Dienstbier.

Rozhodne tajná volba

O kandidátovi za ČSSD rozhodne v tajné volbě ÚVV. Řada organizací ČSSD, a to minimálně ze Středočeského kraje, bude navrhovat na tuto funkci právě svého senátora za okres Kladno Jiřího Dienstbiera. Pokud s tím má Marie Benešová problém, může VV ČSSD navrhnout jiné jméno, což je právem každého člena tohoto orgánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…