Rath: Senát dělá dobře, že tento nebezpečný a chaotický experiment nechce

06.09.2011 16:11

Porjev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 6. 9. 2011

Rath: Senát dělá dobře, že tento nebezpečný a chaotický experiment nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Paní předsedkyně, dámy a pánové, horní komora Senát řekl ne vládní novele, která přináší skutečně mnoho novinek, u kterých jsme si jisti, že neprospějí českému zdravotnictví. Buď to víme anebo máme vážné obavy, že tomu tak bude, protože nelze všechno domyslet. Tak jak tady zaznělo, totiž podstatná část z těch pozměňovacích návrhů se zjevila až zde v Poslanecké sněmovně. Čili jen připomenu - ministerstvo poslalo návrh do vlády, vláda ho poslala do Poslanecké sněmovny, aby pak samo ministerstvo začalo přepracovávat a zpracovávat komplexní pozměňovací návrhy ke svému vládnímu návrhu. Je to velké množství buď větších či menších úprav a změn, kde nikdo dnes stoprocentně nemůže říct, jaký veškerý dopad to bude mít na systém českého zdravotnictví. Jediné, co víme, že způsob přijetí byl chaotický, amatérský, naivní, neprofesionální. Divím se premiérovi, že se takto zesměšňuje, že si takto nechá zesměšňovat vlastní kabinet. Tedy zesměšňovat tím, že nejdřív na vládě něco hlasováním, dámy a pánové z vlády, přijmete, abyste pak za pár týdnů zjistili, že to asi má být úplně jinak a honem rychle jste to dovařovali, jako když pejsek a kočička vaří dort, tak honem rychle tam naplácali, že jste zapomněli na to či na ono a tohle vám najednou připadá špatně, když jste před pár týdny pro to sami zvedali ruku. Je zajímavé, že to nikomu z vás nepřijde divné. Premiérovi to nepřijde divné, že hlasoval ve vládě pro něco, co pak zde v Poslanecké sněmovně sám jeho ministr zdravotnictví nechal totálně předělat a znova o tom premiér hlasoval. Mě by zajímalo, jestli vůbec tuší, o čem hlasoval. Já si myslím, že z větší části vůbec ne. Totéž ostatní ministři. Pan ministr financí Kalousek, který je zodpovědný za státní pokladnu nejdřív hlasuje ve vládě pro něco, aby tady zase jako poslanec podporoval něco úplně jiného, co vlastně ani neprošlo gesčními výbory. Totéž ministr zdravotnictví. Tak co dělá ministr zdravotnictví na ministerstvu, když to poprvé vytvářel, předkládal jako vládní návrh, aby pak jako změnil názor nebo... Takže můžeme očekávat, že třeba zase za měsíc vláda přijde s tím, že to zase myslí úplně jinak a zase dá novelu této novely.

Čili myslím si, že Senát dělá dobře, že tento chaos nechce do českého právního řádu a na české zdravotnictví pustit, protože je to příliš nebezpečný experiment. Toto není legrace, tady jde ve zdravotnictví o zdraví lidí, o životy lidí a nemůžeme to vést tímto chaotickým, neprofesionálním, naivním, amatérským, možná až hloupým způsobem. To je věc vlastního přijetí, čili my o spoustě ustanovení pořádně ani nevíme, co všechno mohou v praxi způsobit. U některých to naopak víme úplně jasně. Například je tam ustanovení, že pacient má začít platit skoro dvojnásobek za pobyt v nemocnici. Když se ptáte proč, tak na to nedostanete relevantní odpověď. Vláda premiéra Topolánka na návrh ministra Julínka schválila šedesátikorunový poplatek za pobyt v nemocnici. Tehdy před pár lety jste tvrdili, že je to dostačující, že 60 korun je dobře nastavená cena. Hlasovali jste pro to všichni: pan tedy ministr Nečas, ministr Kalousek a další. Uplynulo pár let, za těch pár let inflace nebyla nijak mimořádná, čili s cenami vstupů se něco stalo, ale ne dramaticky, nejde o desítky procent, jde spíše o jednotky procent. A přesto zase velmi obdobná vláda přichází najednou s návrhem, aby pacient platil ze 60 korun 100 korun. Čili obrovský skokový nárůst. Ptám se, proč. To jste to špatně spočítali před těmi asi třemi čtyřmi lety, kdy jste to zavedli? To byla chyba? To jste se mýlili? Mýlil se pak ministr Kalousek, když tehdy hlasoval pro 60 korun? Mýlil se dnešní premiér Nečas, když to podporoval a hájil a říkali jste, že je to správná a korektně nastavená cena? Anebo jste se spletli a bylo to moc laciné?

Teď najednou pacient má platit 100 korun a my se ptáme, co za to získá. Proč děláte tento názorový veletoč, když před pár lety stačilo 60 korun a dnes už 60 korun nestačí a lidé musí platit 100 korun. Podotýkám, že těchto 100 korun se nebude počítat do sociálního ochranného limitu a není to limitováno ani žádnou částkou celoročně. Teoreticky, když ten člověk bude ležet tři měsíce v nemocnici, tak za každý den zaplatí 100 korun, tedy 3000 měsíčně, což pro řadu lidí není zanedbatelná částka. Přesto neznáme žádný sociální limit nebo sociální pardon z tohoto placení. Prostě to musí zaplatit každý, ať má třeba důchod 6000 a musí s ním vyjít, nebo má příjem ještě nižší, pak bude toto muset zaplatit. Bez pardonu. A dnes už víme, že mnohé nemocnice nezaplacené částky od těch lidí začínají vymáhat v exekuci.

Takže na takového člověka, který na to nebude mít, pošlete exekutora. Třeba ho necháte vystěhovat z jeho bytu kvůli tomu, že nezaplatil v nemocnici hospitalizační taxu 100 korun.

Zajímavé je taky, většinou aspoň vláda si hraje na to, když lidem něco zdražuje, že jim jakoby za to něco dává, nějakou jinou lepší kvalitu. Tady tato vláda Petra Nečase si ani na nic nehraje ani nic nepředstírá. Prostě přichází a říká: Paciente, zaplatíš místo 60 korun stovku, bez pardonu, a nedostaneš za to nic navíc, nic lepšího, žádnou lepší stravu, žádné lepší služby. Prostě máš jenom zaplatit a mlč.

Zvláštní přístup. Já myslím, že je dobře, aby toto lidé věděli, protože pravděpodobně poslanci vládní koalice jsou skálopevně přesvědčeni, že z těch 60 na 100 korun to zachrání české zdravotnictví. Můžu vás ubezpečit a rád se s vámi všemi vsadím, s panem ministrem Kalouskem třeba o jeho byt, jestli se nebojí se vsadit, že to zdravotnictví nepomůže. On bude samozřejmě zbaběle mlčet, protože v žádném případě nebude riskovat ztrátu svého bytu na Petřinách v sázce, protože dobře ví, že zvýšení ze 60 korun na 100 korun problémy českého zdravotnictví prostě nevyřeší. A nezlepší situaci českého zdravotnictví ani o tisícinu milimetru. Ani o tisícinu milimetru. To ví všichni. Ví to pan ministr Heger, ví to pan premiér, ví to pan ministr financí, ví to pan Schwarzenberg. Všichni to vědí. Ale přesto pro to budete hlasovat. Když se ptáme proč, prostě proto. Prostě pro to zvednete ruku, aby lidi platili víc.

Takže to je jedna věc. Je nepříjemná, je zatěžující. Lidem, kteří to budou muset platit, to samozřejmě sníží životní standard, protože o to přijdou jejich rodinné rozpočty. Ale není to samozřejmě ta věc nejklíčovější, byť se stala jakýmsi symbolem, nálepkou, známkou té reformy současné Nečasovy vlády. Tak jak pro vládu Mirka Topolánka byly nálepkou všechny poplatky, tak teď tento hospitalizační poplatek, jeho zdražení, je v podstatě jasným signálem toho, oč v reformě jde, tedy - paciente, plať víc. Zaplať víc a nedostaneš za to nic! Téhle vládě jsi totiž úplně jedno. Téhle vládě je úplně jedno, jestli budeš mít problémy, jestli na tebe pošlou exekutory. Pány ze současné vlády to nezajímá. Nemáš na to? Skonči klidně pod mostem. Nám, tedy vládě, je to přece jedno. To je přístup současné vládní koalice.

Dobře, každý máme nějaký pohled na svět a vám to asi připadá jako správné, dobré a chvályhodné. Doufám, že někteří z vás budou konfrontováni sami s těmito svými výmysly v situaci, až se dostanete do nějakých nesnází. Pak si možná na tato slova vzpomenete. Bohužel pozdě.

Co je ještě nebezpečnější, je část, kdy začínáme rozdělovat péči na péči málo nákladnou a ekonomicky náročnou. To jsou slova z této vládní novely. Já bych tedy čekal, že tam najdeme dělení zdravotní péče na účinnou podle poznatků vědy a na tu, která ty důkazy nemá. Takové dělení já bych přivítal. To by bylo dobře, kdyby se takové dělení někde objevilo a našlo řekněme oporu v zákoně, tedy péče, pro kterou lékaři a vědci mají důkazy, že pomáhá, prodlužuje život, zachraňuje život, zásadně mění perspektivu pacientů, kvalitu života pacientů. Samozřejmě to bych v návrhu zákona uvítal. Já jsem to tam nikde takto stanoveno a popsáno prostě neviděl. A pak samozřejmě péči, kde takovéto důkazy chybí, nejsou, lékaři je nemohou předložit, vědci je nemohou dát na stůl. To jsou věci, které také existují. A tam je samozřejmě na diskusi, co s nimi. Jestli je má veřejné pojištění hradit, má je hradit ve všech případech, má je hradit ve 100 %. To je naprosto legitimní a správná debata. To ovšem v tom zákoně také nenajdeme. Tam najdeme, když to zjednoduším, péče laciná - pro těch 10 mil. obyvatel, a pak ta péče ekonomicky náročná, jak jste tam, pane ministře, napsal, péče ekonomicky náročná, na kterou si pacient má doplatit.

A dneska už přesně dochází na to, co jsem tady říkal při tom minulém projednávání. Třeba příklad s endoprotézou. Když si otevřete Mladou frontu, tak tam je přesně popsáno to, před čím jsem tady před několika měsíci varoval při projednávání tohoto zákona. Pan ministr říkal, že se to určitě této věci týkat nebude. Ejhle, už je o tom diskutováno! Už najednou jsou na stole vážně míněné návrhy, kde se říká: Pojištění bude hradit jen endoprotézu do 50 tis. Dobře, tak buď jsme v situaci, kdy všechny dražší endoprotézy nad 50 tis. jsou v podstatě k ničemu resp. jsou úplně srovnatelné s těmi levnějšími, ale stojí dvojnásobek. Pak se ptám, proč je tedy páni docenti, profesoři, aplikují, indikují, doporučují u některých svých pacientů, a jasně říkají, že u nich mají význam, mají smysl. Pak všichni tedy podle ministerstva asi lžou. Vymýšlí si, tahají nás za nos a zbytečně pacientovi dají třeba endoprotézu za 110 tis., když to nemá žádný význam, když to nemá žádnou vyšší kvalitu.

A nebo je to tak, jak jsem tady říkal a jak říkají mnozí ortopédi. Říkají: Jistěže jsou mezi těmi endoprotézami rozdíly - v životnosti, v kvalitě pohybů atd. Nejsem ortoped, jsem internista, takže v tomto mohu dávat informace jen relativně omezené a zprostředkované. Nicméně samozřejmě pokud se dostane na sál nějaký 16, 17, 18letý hoch nebo děvče po nějakém vážném úrazu, tak podstatná část ortopedů sahá po těch nejdražších endoprotézách právě proto, že těmto mladým aktivním lidem chtějí dát to, co jim vydrží co nejdéle, aby nemuseli za pár let na reoperaci, aby to jejich tělo přijalo co nejlépe, aby jim to umožnilo co největší rozsah pohybů odpovídající téměř normálnímu kloubu. Samozřejmě že tato endoprotéza stojí nějakých třeba 100 - 120 tis. a nemá význam ji implantovat třeba u 70letého člověka, který neběhá, nejezdí na kole, neplave, nehraje fotbal, nelyžuje. Ale samozřejmě u těch mladších a aktivních odborníci - ortopedové tvrdí, že to má svůj význam a že to, že indikují tyto drahé, ale velmi sofistikované endoprotézy, výrazně vylepší kvalitu života těch mladých lidí.

A teď mně řekněte, co nastane poté, co schválíme definitivně - tedy vy schválíte, ne my. Tady bych - zase novináři napíší - poslanci schválili. Ne poslanci, vládní koalice schválila, to je sakra rozdíl. Ještě tady nemáte 100 % hlasů v Poslanecké sněmovně. Až je budete mít, tak novináři zase můžou chytře psát, že poslanci schválili. Do té doby, dokud tady nebudete mít 100 %, tak to schválila vládní koalice. Tedy vy tady proválcujete a protlačíte situaci, kdy jakýkoli mladší člověk, který bude potřebovat dražší náhradu kolenního nebo kyčelního kloubu, si bude muset platit. A platit nemalé finanční částky - desítky tisíc. Já už vidím, jak budou lékaři sdělovat rodinám: Milá rodino, váš 18, 17, 16letý syn nebo dcera musí zaplatit 50 - 60 tis. po třeba vážné autonehodě. Já jsem zvědav, kde ty rodiny na to vezmou. To vám samozřejmě je taky fuk. Vám totiž o lidi a o jejich osudy vůbec nejde. Vy reformujete svoje představy, často zcestné, často mylné. Reformujete nějaké inertní prostředí, kde nejsou jednotlivé lidé a jednotlivé osudy, protože ty vás vlastně nezajímají, ty vás vlastně zdržují.Ale to, že jsem měl před pár měsíci pravdu, když jsem upozorňoval na tento příběh třeba s tou endoprotézou, ono takhle jich můžeme vyjmenovat jistě desítky, možná stovky, teprve uvidíme, co všechno Ministerstvo zdravotnictví nasune do té tzv. nákladné péče, která není hrazena z veřejného pojištění, to teprve se dočkáme. Čili vy nám to ještě budete pouštět po kapkách příští měsíce a roky, kdy bude postupně vypadávat z toho hrazeného balíku to, co je dnes hrazeno, a co si napříště bude muset zaplatit pacient sám.

Čili, dámy a pánové, my ještě ani nevíme, co se na nás valí a co se valí na pacienty. My to můžeme jenom odhadovat a to, že naše obavy a odhady jsou namístě, ukazuje, jak říkám, i dnešní článek v Mladé frontě DNES, který popisuje přesně to, čeho jsem se obával.

Nemá cenu probírat všechny aspekty desítek změn, které v zákoně jsou. To jsem říkal, to je samý chaos, nepřehledný nepořádek. Jenom poslední připomenutí: Zde, v tom neuvěřitelném chaosu v lékové politice se zavede ještě další chaotický mechanismus. Já jsem nevěřil, že ten totální nepořádek v lékové politice, který tady zavedl pan Julínek se svým týmem, s panem Šnajdrem, který tady teď radši chybí, takže může být ještě něco horšího, chaotičtějšího a rozpadlejšího.

Musím říci, že současné vedení Ministerstva zdravotnictví a vláda, protože za to má odpovědnost celá vláda, přichází ještě s dalším poměrně chaotickým krokem. Co to lékové politice přinese, teprve uvidíme. Já se obávám, že nic dobrého a že to hlavně nepřinese nic dobrého pro pacienty. Na jednu stranu sice bohulibá myšlenka elektronických aukcí s cílem ušetřit je možná správná myšlenka, ale jako řada věcí, když máte správnou myšlenku a špatně ji provedete, tak ten výsledek může být daleko horší než když jste vůbec tu věc aplikoval. Tudíž ke stávajícímu chaotickému systému, kdy za stejnou látku chemicky platí pojišťovny úplně jiné ceny a nikoho to zjevně nevzrušuje, mimo mě, mě to teda dost štve, protože takový nepořádek prostě v jiných zemích nemají, ale nám, zjevně, ne nám, ale zase vládě je to zjevně jedno. Tak se tam zavádí mechanismus, který po mém soudu a podle všech předpokladů povede k dalšímu strmému nárůstu doplatků pacientů na jejich léky. Což je samozřejmě velmi nebezpečný mechanismus. Čili opět vláda navalí na nemocné lidi další stokoruny, tisícikoruny měsíčně, které budou muset zaplatit oproti současnému stavu. S tím samozřejmě nemůžeme souhlasit.

Z tohoto důvodu, dámy a pánové, si myslím, že Senát se zachoval zodpovědně. Senátu na rozdíl od naší vlády leží na srdci osud nemocných lidí, dostupnost zdravotní péče, kvalita zdravotní péče a nejde jim jenom o to vytahat z pacientů co nejvíce peněz, které samozřejmě skončí většinou často na velmi pochybných adresách. Bohužel, to je princip vládní reformy.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Více:
Ministr Heger: Nestane se, že pacientovi se nedostane léčení jen proto, že si ho nebude moct zaplatit

##PROFIL 236##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě