Recman (KSČM): Nečasovy výroky o dluzích krajů? Pustá demagogie

04.08.2012 20:47

Premiér Petr Nečas v médiích podrobil kritice zadlužení krajů a určil hlavního viníka – hejtmany ČSSD. Kde existuje koaliční spolupráce ČSSD s KSČM v zastupitelstvu kraje, tak samozřejmě i KSČM. Přiznávám, že mě jeho výroky vytočily, a to především proto, že jsou skutečně mimo realitu, zejména v Moravskoslezském kraji.

Recman (KSČM): Nečasovy výroky o dluzích krajů? Pustá demagogie
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Zadlužení Moravskoslezského kraje od roku 2008 do současnosti vzrostlo jen o 290 milionů korun, což je vzhledem k vysokému výpadku sdílených daní ve výši téměř dvou miliard korun za celé volební období ve srovnání s předchozím obdobím vlády koalice ODS velmi dobrý výsledek. Nemohu rovněž souhlasit s názorem, že pro náš kraj je dnes dostupnost úvěrového rámce méně příznivá než dříve, a to právě kvůli velké zadluženosti. Realita je jiná. Můžeme to doložit výsledkem šetření agentury Moody‘s, která opětovně udělila Moravskoslezskému kraji v letošním roce, jako jedinému kraji v ČR, mezinárodní rating A2, který držíme už šest let. To dokazuje, že jsme kraj zásadním způsobem nezadlužili.
 
Je nutné také zdůraznit, že se výrazně více využívá úvěrů především na zabezpečení spoluúčasti krajů při získávání finančních zdrojů z Evropské unie. Čerpání peněz z evropských zdrojů je jednou z priorit koalice ČSSD a KSČM v kraji, především z Regionálních operačních programů (ROP), a to v důsledku již zmíněných klesajících vlastních příjmů krajů z centrálně sdílených daní. Úvěry krajů na dofinancování projektů v ROP se podílejí 88 procenty na celkovém dluhu krajů. Vláda premiéra Nečase rovněž zrušila spoluúčast státu ve výši 7,5 % při čerpání prostředků z EU, což pro rozpočet kraje znamená zvýšení své spoluúčasti na dvojnásobek. V důsledku tohoto kroku vlády, kterým změnila podmínky čerpání v průběhu rozpočtového období 2007-2013, se kraje, pokud chtějí čerpat finance z EU, bez navýšení úvěrového rámce neobejdou.
 
Zcela zásadně však odmítám názor, že - cituji premiéra Nečase: »V krajích, kde vládne ČSSD s komunisty, vzrostl dluh téměř trojnásobně.« Dluh v Moravskoslezském kraji ke konci roku 2008 (koalice ODS) dosáhl 1,182 mld. Kč, ke konci roku 2011 vzrostl na 1,472 mld. Kč. Ať dělám jakákoliv kouzla, nemohu se dopracovat částky ve výši trojnásobku dluhu z roku 2008.
 
Premiér prohlásil, že »před příchodem sociálnědemokratických hejtmanů měly kraje svůj dluh vždy kryt příslušnou finanční rezervou na bankovních účtech«. Ale to má současná levicová koalice přece také! Na bankovních účtech měl v prosinci 2008 Moravskoslezský kraj 2,26 mld. Kč a v prosinci 2011 2,07 mld. Kč. Ke konci června 2012 je pak na bankovních účtech kraje částka 2,24 mld. Kč. Čtenář si jistě udělá obrázek, co je realita a co pustá demagogie.

Vláda hospodaří mnohem hůře
 
Český stát spravovaný Nečasovým kabinetem hospodaří podstatně hůř než jednotlivé kraje. Současná vláda, včetně té předchozí, také pravicové, dělá vše pro to, aby hospodaření krajů dostala do červených čísel. Výrazně zvýšila obě sazby DPH, což má negativní dopad na výdajovou stránku rozpočtu krajů a jeho příspěvkových organizací. Současně se však nenaplňuje ministerstvem financí očekávané zvýšení výběru DPH a posílení příjmů krajů prostřednictvím sdílených daní. Letošní plánované zvýšení objemu inkasa DPH z titulu zvýšení snížené sazby DPH jde jen do státního rozpočtu, protože došlo ke změně koeficientů pro kraje a obce. Například kraje se od ledna letošního roku podílejí na celostátním výběru 8,29 % namísto dřívějších 8,92 %. Dopad pro kraje, avizovaný vládou, měl být neutrální, ve skutečnosti však dochází k poklesu spotřeby, a tím i poklesu inkasa DPH pro kraje a obce. Nemluvě o tom, že dochází k postupnému krácení příspěvku na výkon státní správy, který je poskytován ze státního rozpočtu krajům a obcím a stejně tak krácení příspěvků na sociální služby.

Sociální služby nad propastí
 
Speciálně se zmíním o sociálních službách a jejich financování (jako náměstek hejtmana je mám v gesci), které garantuje stát pro organizace poskytující sociální služby, včetně organizací kraje, neboť v roce 2003 vybrané sociální služby přešly ze zákona i na kraje. Srovnáme-li dotace poskytnuté ministerstvem práce a sociálních věcí na sociální služby v Moravskoslezském kraji v roce 2007 (platnost zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách) a v roce 2012, zjistíme pokles o přibližně 10 %. Mimořádně zajímavá je však vnitřní skladba dotací. Zatímco organizacím, jejichž zřizovatelem je obec, MPSV navýšilo dotaci o 18,5 % (navýšení představuje 31,4 mil. Kč), u nestátních a neziskových organizací navýšení činí 46 % (navýšeno o 92,5 mil. Kč), tak na opačném pólu jsou organizace zřizované krajem. Těm se dotace z MPSV propadly o rekordních 45 %, což činí téměř 200 mil. Kč. A propad financí pro sociální služby v kraji by byl ještě vyšší, pokud bychom mezi příjmy započetli za období 2009-2011 finanční prostředky ve výši 595 mil. Kč, které kraj v rámci Individuálního krajského projektu čerpal na služby sociální prevence z prostředků Evropského sociálního fondu (ESF) a které pro rok 2012 nejsou reálně k dispozici.
 
Je potřebné uvést, že prostředky poskytnuté z ESF ušetřily finance ve státním rozpočtu ČR. Jen z tohoto titulu výpadek v kraji v letošním roce představoval 220 mil. Kč, což hrozilo kolapsem systému sociálních služeb, hromadným zavíráním služeb a propouštěním zaměstnanců a klientů. Po intenzivních jednáních všech zainteresovaných účastníků, včetně představitelů našeho kraje a Asociace krajů, neziskového sektoru a odborářů, uvolnilo MPSV ještě dodatečných 306 mil. Kč na služby sociální prevence. Z této částky se podařilo vybojovat 100 mil. Kč pro náš kraj a tím se odvrátila krizová situace v sociálních službách alespoň v letošním roce. Přesto dodatečné zdroje pro kraj představují pouze 50 % loňské skutečnosti. Závěr je jasný – tento přístup ministra Drábka a premiéra Nečase jednoznačně dokládá, že výrazně poškozeny jsou pouze organizace zřizované krajem. Mám naivně věřit, že je to pouze náhoda?

Po kom bude třeba uklidit
 
Ještě jeden zásadní nesouhlas s premiérem si dovolím vyjádřit v tom, že po »oranžovém tsunami« bude potřebné uklidit. »Rudo-oranžová reprezentace« na krajské úrovni situaci zvládá - na rozdíl od současné pravicové vlády, která není schopna rozhýbat českou ekonomiku, snížit nezaměstnanost, stabilizovat deficitní státní rozpočet a každoročně se zvyšující zadluženost státu a nemůže se vymotat se seriálu politických a korupčních skandálů. Dokládá to situace kolem již čtvrtého návrhu na vyslovení nedůvěry Nečasově vládě projednaný v Poslanecké sněmovně.
 
Chce to, pane premiére, větší smysl pro realitu a úctu k občanům a voličům. Oni takto rozdali karty ve volbách do zastupitelstev krajů v roce 2008. V Moravskoslezském kraji se do zastupitelstva dostaly pouze čtyři strany. Pro ČSSD a KSČM bylo odevzdáno téměř 60 % hlasů. Voliči oproti předchozím osmi letům potvrdili výrazný posun doleva, když zbylé dvě politické strany, ODS a KDU-ČSL, získaly pouze 32 %. Výsledek voleb respektovaly oba levicové politické subjekty a uzavřely koaliční dohodu na období 2008-2012 v souladu s většinovou vůlí voličů. A ve prospěch jeho občanů.

Svatomír Recman, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje (KSČM)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…