Řihák (ČSSD): ODS jako zloděj, který křičí, chyťte zloděje

12.10.2012 13:50

ČSSD prosazuje zachování dostupné a kvalitní zdravotní péče ve všech krajích včetně toho středočeského. Proto se ostře staví proti privatizaci krajských nemocnic. Naopak ODS prodala v minulém volebním období deset středočeských nemocnic.

Řihák (ČSSD): ODS jako zloděj, který křičí, chyťte zloděje
Foto: Archiv JŘ
Popisek: Senátor ČSSD Josef Řihák

ODS vytáhla ve středních Čechách těsně před volbami strašáka v podobě hrozby privatizace nemocnic, kterou má údajně plánovat krajské vedení ČSSD. „ODS se zřejmě ze strachu z neúspěchu dopouští účelových a nesmyslných lží,“ uvedl Josef Řihák, kandidát na hejtmana Středočeského kraje za ČSSD. Ten také podotýká, že to byl právě bývalý hejtman za ODS Petr Bendl, který za podezřelých okolností zprivatizoval přes deset krajských nemocnic za cenu, která byla o 750 milionů korun nižší, než byl odhad. Výsledkem bylo například rozkradení majetku nemocnice v Brandýse nad Labem. „ČSSD je nejen proti privatizaci nemocnic, ale i všech veřejných a sociálních služeb, což dokazuje její čtyřletá vláda ve Středočeském kraji. Ihned po zvolení krajské vlády v roce 2008 jsme privatizaci vedenou ODS zastavili. Je nesmyslné, abychom nyní dělali pravý opak,“ prohlásil lídr Středočeské krajské kandidátky ČSSD. „Je to právě pravicová vláda Petra Nečase, která rozprodává pod rouškou krátkodobého snížení rozpočtu, co jí přijde pod ruku. Privatizuje veřejné služby, důchodový systém, chystá potichu na privatizaci jak nemocnice, tak i sociální služby,“ dodává Josef Řihák.

V roce 2004, kdy Středočeskému kraji vládla ODS, byla schválená koncepce krajského zdravotnictví, která počítala s privatizací všech typů zdravotnických zařízení. ČSSD tuto koncepci zrušila ihned po svém nástupu. „Z dokumentů o hlasování je jasné, že zastupitelé ODS včetně pana Nwelatiho hlasovali proti zastavení privatizace zdravotnických zařízení. Současný postoj ODS tedy připomíná rčení o zloději, který křičí - chyťte zloděje,“ podotýká Josef Řihák. ČSSD ve Středočeském kraji připravovala podle tehdy platné legislativní úpravy převod nemocnic na veřejné neziskové organizace, což by fakticky vyloučilo jejich privatizaci. Proti tomu se ODS rovněž postavila a na návrh poslance Marka Šnajdra zrušila zákon, který by převod nemocnic na neziskové společnosti umožňoval.

ČSSD programově a dlouhodobě říká jasné NE privatizaci nemocnic. „Ve všech krajích se zcela jasně zavazujeme voličům, že zabráníme jakýmkoliv snahám pravice o likvidaci zdravotní sítě v krajích.  Privatizace nemocnic by k zhoršení dostupnosti lékařské péče jednoznačně vedla,“ řekl kandidát na hejtmana za ČSSD Josef Řihák.

Za dopisem podepsaným lékaři z Klaudiánovy nemocnice s největší pravděpodobností stojí politický konkurent z ODS - pan Nwelati. „Varování formou podobných dopisů by mělo směřovat spíše na Úřad vlády stranickému předsedovi Nečasovi, který je zodpovědný za asociální politiku plošných škrtů vedoucích k viditelnému zhoršení kvality a dostupnosti zdravotní péče v ČR,“ podotýká předseda středočeské ČSSD Ing. Miloš Petera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice