Rouček (ČSSD): Ukrajina by měla nadále usilovat o užší vztahy s Evropou

17.03.2013 6:42

S&D skupina v Evropském parlamentu dnes vyjádřila svou silnou podporu ukrajinské snaze a zdůraznila, že tato bude mít v příštích týdnech zásadní význam pro hospodářské a politické přidružení k EU.

Rouček (ČSSD): Ukrajina by měla nadále usilovat o užší vztahy s Evropou
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Libor Rouček, místopředseda S&D pro rozšíření EU a politiku sousedství, řekl:

"Obsáhlá a komplexní asociační dohoda o volném obchodu je na dosah, ale zároveň zde není prostor pro usnutí na vavřínech. Ukrajina musí pokračovat ve svém úsilí o zlepšení fungování právního státu a dokázat v nadcházejících týdnech reálný pokrok."

"Summit EU-Ukrajina v únoru obnovil pozitivní posun ve dvoustranných vztazích a připravil půdu pro dohodu, která bude podepsána při příštím summitu Východního partnerství ve Vilniusu v listopadu 2013. Summit potvrdil připravenost EU k posunu směrem k užší politické a ekonomické vazbě s Ukrajinou a Skupina S&D tento optimistický vývoj přivítala."

"Míček je teď na hracím poli Ukrajiny. Zodpovědné orgány v Kyjevě musí prokázat své odhodlání plnit závazky vyjádřeny v závěrech únorového summitu. Zejména by měly rychle přistoupit k nevyřešeným otázkám selektivní spravedlnosti a politické podjatosti u soudů (jako například nedávný případ ukrajinského poslance Sergeje Vlasenka) a učinit kroky směrem k reformě soudního systému a volební legislativy."

"V tomto ohledu Skupina S&D opakovaně vyjadřuje svoji podporu práci Aleksandera Kwaśniewského a Pata Coxe, zvláštních vyslanců Evropského parlamentu na Ukrajině. Zároveň se těšíme se na jejich nové zprávy o situaci v zemi."

"Dohoda o přidružení představuje nejlepší rámec pro samotnou Ukrajinu k dosažení svých strategických zájmů, k ochraně své národní suverenity a ke zlepšení blahobytu všech svých občanů. V tomto ohledu, nedávné usnesení Nejvyšší rady o evropské integraci představuje krok správným směrem. Pokud ukrajinské orgány splní své závazky vůči EU, položí tak pevný základní kámen, díky kterému může dosáhnout na summitu ve Vilniusu historického úspěchu. "

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu