Sanyam Beenessreesingh: O islámu a začlenění

18.07.2011 7:25

V posledních týdnech se okolo Strany Práv Občanů ZEMANOVCI a konkrétně jejího čestného předsedy Miloše Zemana objevují přízviska xenofobní, radikální, nacionalistický a jiná označení v souvislosti s názory na islám.

Sanyam Beenessreesingh: O islámu a začlenění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlitební koberce

Pocházím z multikulturního ostrovního státu Mauricius a ze svého pohledu musím přiznat, že jsem velmi překvapen nad emocemi, které právě v otázce islámu vznikají. Znám tuto problematiku prostřednictvím mého letitého pobytu v řadě mimoevropských zemí. Sám jsem z hinduistické rodiny a jako člověk podílející se na politické činnosti SPOZ se jen podivuji nad naivitou žalob i osočování z xenofobie a rasismu. Naopak velmi obdivuji takové politiky, kteří se nebojí sdílet názory, jež nejsou v současné době populární, ačkoliv to mnohdy znamená i ztrátu potenciálních voličů. Budu-li citovat jednoho z největších světových velikánů novodobé historie Alberta Einsteina: „Velcí duchové se často setkávají se silným odporem ze strany průměrně smýšlejících jedinců.

V otázce týkající se islámské komunity v České republice i Evropě vůbec lze dlouze spekulovat, kde je dělící hranice mezi respektem a asimilací. Pokud člověk migruje ze své země do jiné, je to buď proto, že chce přijmout životní styl hostitelské země, nebo již nechce žít ve své zemi z důvodů politických, ekonomických i kulturních. To platí pro většinu společností a imigranty bez ohledu na barvu pleti i náboženské vyznání. Realita nejen v západoevropských zemích však vypovídá i o změně obrácené, tedy měnit kulturu hostitelské země, jak jim to káže vlastní kulturní tradice. Výsledkem je obava z ovládnutí mocenských pozic a ozbrojených složek, což v případě některých radikálních myšlenkových proudů může znamenat i značné bezpečnostní riziko. Všeobecně se dá říci, že to je právě ten důvod, proč se na muslimy paušálně pohlíží jinak než na jiné komunity.

Pro bezproblémové soužití je důležitá vůle se integrovat do společnosti. Setkával jsem se ale i s fundamentalistickými skupinami, které se naopak snaží ostatní vytlačit. Bohužel to znamená princip kolektivního odsouzení celé komunity, jak je známe prostřednictvím médií z Velké Británie, Francie, Belgie a dalších zemí. Souhlasil bych tímto s mediálními výroky bývalého místopředsedy strany Vladimíra Höniga, že je třeba začít tuto otázku řešit včas a nastavit parametry k respektu k zákonům a kulturním hodnotám ČR. Ačkoliv to znamenalo výzvu k bojkotu SPOZ ze strany českých muslimů a razantní kritiku Věcí veřejných, nevidím v tomto ani jako cizinec žijící v ČR nic xenofobního a už vůbec ne rasistického.

Zdá se dokonce nepochopitelné, proč politik nebo občan, který je hrdý na svou zem a brání historické a kulturní dědictví, je veřejně odsuzován. Mlčet znamená souhlasit se změnou a de facto v tomto sporu může být brána jako xenofobní sama žalující strana. Rozhodně pokud někdo upozorňuje na možné negativní dopady průniku jiné civilizace jako Miloš Zeman, není to otázkou náboženské intolerance, ale filozofie, která vyznání provází.

Sanyam Beenessreesingh
Zahraniční komise Strany Práv Občanů ZEMANOVCI


K tématu: Lukáš Lhoťan: Miloš Zeman pokračuje v kritice islámu
Zeman: Proč považuji islám za anticivilizaci
Islám je nepřítel, řekl Zeman. Svérázný penzista, usmál se kníže

Petr Dimun: Proč ze sebe Miloš Zeman dělá blbce?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…