Šebek (ODS): Církevní restituce. Máme sami málo?

16.01.2012 14:10

Ve věci navracení majetku se táhne českou společností už dvacet let typická schizofrenie: Princip, že má být vráceno, co bylo ukradeno, je všeobecně uznáván, ale když se přejde k věci, většina lidí si nepřeje, aby to bylo "z našeho".

Šebek (ODS): Církevní restituce. Máme sami málo?
Foto: senat.cz
Popisek: Oficiální foto senátora za ODS Karla Šebka

V myšlence, že všechno patří všem, je opravdu dovedně ukryt ďáblík lidského sobectví a závisti. Mám v živé paměti pár příkladů, kdy si restituenti řekli i o majetek, který jejich rodu nikdy nepatřil, ale neznám příklad, kdy by se to týkalo církve či církevního společenství. Nesdílím obavy, že vrácený majetek bude vzápětí rozprodán či rozkraden, a nemyslím si, že církve by s ním nedokázaly rozumně naložit.
 
To si může myslet jen člověk, který nechce vidět, jak se s církevním majetkem v druhé polovině minulého století u nás zacházelo.
 
Dnešní církve není možno zahrnovat mezi dobrovolné spolky či sdružení, protože jejich nejvyšší autoritou je Bůh a hlavní náplní zůstává nezištná služba bližnímu. Je mi zle z názorů, že církvím by se už nic vracet nemělo, protože většina národa jsou bezvěrci.
 
Je sice skutečností, že lidí aktivně praktikujících ve víře u nás na první pohled ubývá, ale pamatuji na moudrá slova mého tatínka: Náboženství ještě nikdy nikoho nezkazilo. Sám dlouhá léta spravoval zdarma účetnictví TJ Sokol a neunikl mu jediný haléř. Kdyby se dožil dneška, asi by nedokázal pochopit šílenou zpronevěru sportovních svazů v cause Sazka.
 
Už dávno jsme měli vydat církvím bez průtahů, co jejich jest, a Aleši Hušákovi ještě na začátku jeho loterijní kariéry vzkázat: Dali bychom, ale sami máme málo.

Karel Šebek
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
místostarosta
 senátor PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…