Seďa (ČSSD): Hrozivá nezaměstnanost mladých

07.12.2012 12:56

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6.12. 2012

Seďa (ČSSD): Hrozivá nezaměstnanost mladých
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Děkuji, pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, nezaměstnanost je obrovským problémem, protože snižuje příjmy na sociální a zdravotní pojištění a daňovou výnosnost, zároveň zvyšuje výdaje na sociální dávky a podpory, ale zejména snižuje životní standard těchto osob a jejich rodin. Podle statistik Evropské unie největším problémem je nezaměstnanost osob mladších 25 let, kde průměrně tato nezaměstnanost dosahuje téměř 23 %. Dokonce se hovoří o této ztracené mladé generaci. Také v České republice je bez stálého zaměstnání téměř pětina mladých lidí.

Eurokomisař pro sociální politiku předložil unijní plán boje s nezaměstnaností mladých s využitím zkušeností z Nizozemí, Rakouska a Norska, kde nezaměstnanost mladých je kolem 8 až 10 %. Evropská unie hodlá využít prostředky Evropského sociálního fondu.

Paní ministryně, uvědomujete si závažnou situaci mladých lidí, kteří, pokud nemají praxi, nepobírají podporu v nezaměstnanosti a mají obrovské problémy získat zaměstnání po svém studiu, ať už středoškolském, či vysokoškolském? Proč vaše ministerstvo snižuje podporu aktivní politiky zaměstnanosti? Jaká konkrétní opatření přijme vaše ministerstvo pro zvýšení zaměstnanosti mladých a pro zlepšení jejich uplatnění na trhu práce? Děkuji za vaši odpověď.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolovratník (ANO): Vláda chce, aby dnešní třicátníci šli do důchodu skoro v sedmdesáti

21:03 Kolovratník (ANO): Vláda chce, aby dnešní třicátníci šli do důchodu skoro v sedmdesáti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.