Sehnalová (ČSSD): Živí (a zdraví), ale oklamaní spotřebitelé

09.03.2013 22:23

Skandál s koňským masem je už pár týdnů centrem pozornosti evropských médií, včetně těch českých. První zděšená vyjádření pomalu vystřídala poněkud střízlivější hodnocení, která hovoří o klamání evropských spotřebitelů.

Sehnalová (ČSSD): Živí (a zdraví), ale oklamaní spotřebitelé
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Tedy: koňské maso samo o sobě závadné není, ale spotřebitel byl oklamán, neboť se domníval, že kupuje maso hovězí. Rozsah skandálu je celoevropský a reakce evropských institucí okamžitá, včetně vyšetřování podezřelých vzorků masných výrobků. V médiích se dokonce objevila zdánlivě úsměvná zpráva, že při jedné kontrole zjišťování přítomnosti koňského masa se ukázalo, že v dotyčném výrobku sice nebylo koňské, ale ani žádné jiné maso. Vtip o tom, že párky se mohou jíst i na Velký pátek, protože v nich žádné maso není, už dávno přestal být vtipem.

V této souvislosti si ale nemohu odpustit jedno srovnání. V Evropském parlamentu opakovaně upozorňuji na praktiky klamání spotřebitelů. Problém dvojí kvality výrobků v různých zemích EU je jedním z nich. Stejný obal, různé složení bez jasného odlišení od originálu. Opakovaně, nyní již i s dalšími kolegy, žádám po Evropské komisi řádné prošetření indicií a dílčích průzkumů, které naznačují, že v zemích střední a východní Evropy jsou spotřebitelům dodávány některými výrobci produkty stejného názvu a obalů, ale různého složení, a tedy i kvality. Ze strany Evropské komise dostávám stále tutéž odpověď. Pokud je bezpečnost těchto produktů v pořádku, pak kvalita je věcí relativní a v případě potravin otázkou chuťových a cenových preferencí...

A tak, milí spotřebitelé, vlastně je to všechno v našich rukou a tedy i naše vina. Jsme to, co jíme. Tak končí trh bez přívlastků a někdy i bez masa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.