Semelová (KSČM): Je to věc nás všech

03.10.2012 22:37

Namísto řízení hlavního města Prahy a řešení nemalých problémů, které trápí obyvatele metropole i jeho návštěvníky, jsme svědky neustálých tahanic uvnitř ODS i uvnitř koalice ODS – TOP 09, která vládne pražské radnici.

Semelová (KSČM): Je to věc nás všech
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Jednoznačně se to ukázalo i v průběhu posledního zastupitelstva hlavního města Prahy. Opět se předkládaly ke schválení věci neprojednané ve výborech a neprodiskutované s těmi, jichž se změny týkají. A naopak to, co by bylo nanejvýš nutné projednat, případně vůbec podat zastupitelům nějakou informaci, aby se nemuseli pídit po tom, co se děje, v denním tisku, to se na program nedostane. Marně jsme jako opozice např. žádali, aby byla zařazena informace o situaci po změnách v městské hromadné dopravě, k nimž došlo od 1. září tohoto roku. Chtěli jsme, aby náměstek Nosek sdělil, jak se tyto změny osvědčily, jaké připomínky k nim na pražský magistrát přicházejí a jak je hodlá řešit. Bohužel na program jednání tento bod koaliční zastupitelé nepustili. Přitom je známé, že si na nový systém stěžují nejen jednotlivci, ale i starostové městských částí.

Problémy jsou v místech, kde se zrušily autobusové či tramvajové linky, zkomplikovala se situace v částech, jež jsou téměř odříznuty od okolního světa, či tam jede autobus jednou za hodinu. Stěžují si maminky s kočárky, staří lidé či zdravotně postižení, kteří musí několikrát přestupovat, aby se dostali tam, kam dříve jeli přímou linkou - ke zdravotnímu zařízení, obchodnímu centru či na jiné místo. Jsou pochopitelně i kladné odezvy, ale to neznamená, že nad těmi, kteří jsou nespokojeni, a často naprosto oprávněně, mávneme rukou. Ostatně o zájmu projednat další postup a vyřízení těchto připomínek svědčila i účast veřejnosti na jednání zastupitelstva a počet přihlášených občanů k této problematice. Přes naléhání jich samotných, ale i nás, opozičních zastupitelů se však změny v pražské dopravě na program jednání, jak už jsem uvedla, nedostaly. Stejně tomu bylo i s mým návrhem zařadit informaci primátora o průběhu výběrového řízení na ředitele městské policie.

Opět zvítězily vnitřní hádky a spory nad rozumem a věcností. Ve svém vystoupení jsem zdůraznila, že chování koalice vede k destabilizaci a k odsouvání a neřešení závažných problémů metropole. Že Rada hlavního města Prahy a koaliční zastupitelé se chovají naprosto nezodpovědně jako malí kluci, kteří, když není po jejich, zablokují, co se jim zlíbí. Bez ohledu na potřeby občanů, bez ohledu na potřeby městských částí. Na první místo se dostávají zcela jiné zájmy než je pořádek v hlavním městě, zajištění bezpečnosti občanů, ochrany jejich životů a jejich majetku. Ukázala to i diskuse ke zprávě o plnění rozpočtu za první pololetí, během níž vystoupil bývalý primátor Bém, jenž doběla rozžhavil náměstka primátora Hudečka, který naprosto ztratil »glanc« a permanentně překračoval pravomoci řídícího jednání, porušoval jednací řád i jakékoliv zásady slušnosti. Jeden za osmnáct, druhy bez dvou za dvacet…tak by se daly ohodnotit tyto vzájemné přestřelky dvou vládnoucích stran, kdy zloděj křičí, chyťte zloděje. Bohužel však na to doplácejí občané. Ti se dostávají až na poslední místo. Na prvním jsou nechutné intriky a vnitřní boj, který paralyzuje chod města, ale také zájmy, o nichž před volbami nebyla ani řeč. Upozornila jsem na to ve své interpelaci. Týkala se slibů koaličních stran, které dávno odvál povolební vítr. O co jde? V září učinila Rada hl. m. Prahy dvě pozoruhodná rozhodnutí. První se týkalo zvýšení odměn členů představenstva, dozorčí rady a výboru pro audit akciové společnosti Kongresové centrum Praha. Takže nyní bere například předseda 25 tisíc, místopředseda 22 tisíc a členové 16 tisíc korun měsíčně. Z druhého rozhodnutí vyplývá, že členové mají ještě navíc dostávat odměny i za pouhou účast na jednání, což by měla být přece naprostá samozřejmost vyplývající z členství. A tak si ještě navíc každý z představenstva přijde na 2500 korun a každý z dozorčí rady na 1700 korun za účast na jednání. V této souvislosti nutno podotknout, že podle dostupných informací z veřejných zdrojů, vyšly loni odměny členů představenstva zhruba na polovinu.

Matně si vzpomínám na předvolební ujišťování současného primátora Svobody, že zajistí pravý opak. Kde asi jsou sliby o úsporách a snižování výdajů na placená místa pro pražské politiky v městských firmách? Spoří se, ale jinde. Spoří se na lidech, kteří už nemají, kde brát. Od ledna se zvyšují nájmy v bytech města i jednotlivých městských částí, takže pro mnohé spoluobčany už budou náklady na bydlení tak nehorázně vysoké, že ho nebudou moci zaplatit. Co s nimi bude? Podle posledního sčítání je v Praze přes 5,5 tisíce lidí bez přístřeší. A to byli započítáni jen ti, kteří chodí do azylových domů či využívají služeb různých ubytoven. Ti, kteří spí na ulicích nebo pod mostem, zůstali mimo statistiky. Peníze chybí také ve školství, opět se plánuje rušení některých škol, spojují se třídy až na 34 žáků. S nedostatkem financí se potýká zdravotnictví a sociální služby. Ale to zřejmě vedení města nezajímá. Arogance vůči občanům a jejich zájmům se projevuje ze strany ODS a TOP 09 dnes a denně.

Při jednání na zastupitelstvu, sice mohou občané k jednotlivým bodům vystoupit, ale jejich návrhy, které si jako zastupitelé často osvojujeme, přes hradbu koaliční zaslepenosti neprojdou. V průběhu interpelací mohou občané také vystoupit, ale většina zastupitelů (netýká se to klubu KSČM) dá přednost obědu, takže občané mluví k téměř prázdnému sálu. To je demokracie podle představ pražské koalice ODS – TOP 09. Chtělo by se říci, co si pražští voliči přáli, to mají. A to se týká i těch, kteří tuto nekompetentní a arogantní vládu v Praze umožnili tím, že nešli k volbám. Je to i jejich zodpovědnost. Ale co ti ostatní? Ti by se v prvé řadě neměli vzdávat. Je třeba šířit pravdivé informace o všem, co se děje, mluvit s lidmi, vysvětlovat, že záleží na nás všech, jak budeme nejen v hlavním městě žít.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…