Senátor Doubrava: Amnestie a dvě slavné ústecké kauzy

06.01.2013 19:25

To,co prezident v žádném případě dělat neměl, je dát amnestii těm, jejichž případy se vlečou déle než 8 let a hrozí obžalovaným maximálně 10 let za mřížemi.

Senátor Doubrava: Amnestie a dvě slavné ústecké kauzy
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz

Je jasné, že amnestie prezidenta republiky bude vždy mít kontroverzní příchuť. Současná Klausova je také kritizována, ale to, že někteří syčáci začnou krást a loupit jenom několik hodin po odchodu z vězení. To se také již stalo. Pravda, začali by s tím i za půl roku či rok, až by vyšli z vězení v řádném termínu. V tom Klausovi vinu dávat nemůžeme. V čem mu ale vinu dávat musíme, je celá řada těch“malých ryb“ v kriminále pro maličkost zůstali a „velké ryby“ které mají na svědomí, mají li nějaké, jsou najednou čisté jak slovo boží. Ano to,co prezident v žádném případě dělat neměl, je dát amnestii těm, jejichž případy se vlečou déle než 8 let a hrozí obžalovaným maximálně 10 let za mřížemi. Vyvolává to velmi nepříjemný dojem a lze to nazvat komplotem. Proč? Klaus amnestií odstřelil velmi složité a velké hospodářské kauzy, které bylo třeba dořešit v rámci vypořádání se s divokou privatizační minulostí. Obžalovaní jsou vlastně jeho ideové děti z doby velkolepého podvodu na národu, jenž byl nazván kuponovou privatizací. Proto také ten závan komplotem. Kamarádi očištěni, alespoň před spravedlností, co na tom, že stovky a možná tisíce lidí přijdou o možnost získání peněz, o které byli podvodníky připraveni.

Nikdy se již nedozvíme, zda na několika reálných podvodech byla vytvořena umělá konstrukce zločinného spolčení, aby to lépe vypadalo, nebo zda skutečně řádilo konkurzní zločinné spolčení.

Představme si, že by k podobné amnestii došlo začátkem roku 2008, a amnestie by ukončila proces obžaloby 14 obviněných v největší hospodářské kauze devadesátých let na severu Čech - nesplacených úvěrů ústecké Universal banky (UNB). I tam šlo o stamiliony korun.

Naštěstí v roce 2008 taková amnestie neproběhla. Proto se veřejnost dozvěděla, že za problémy s úvěry v letech 1993 až 1995, tresty nepadnou, nemohou padnout. Obžalovaní byli zproštěni viny.

Kdyby došlo k amnestii, bankéři by žili do konce života s cejchem, že jako podvodníci měli štěstí, protože unikli trestu amnestií.  

Nejen z uvedených důvodů považuji část Klausovy amnestie, týkající se dlouhodobých kauz, za velmi, ale skutečně velmi, nešťastnou. Vždy jsem tvrdil, že Klauze považuji, i přes všechny jeho mínusy, za dobrého prezidenta. Jím udělená amnestie je pro mne na mém tvrzení velkou, těžko omluvitelnou černou skvrnou.

Jaroslav Doubrava, senátor PČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Doubrava

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.