Senátorka Paukrtová: Pokusila jsem se o dohodu

17.07.2012 11:49

Odpověď na dotaz čtenáře serveru ParlamentníListy.cz: Máte nesporně pravdu, že by bylo dobré dohodnout se s poslaneckou sněmovnou kdo bude jednotlivé návrhy zákonů podávat.

Senátorka Paukrtová: Pokusila jsem se o dohodu
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Soňa Paukrtová

Vláda schválila poslanecký návrh na vydání ústavního zákona, který má omezit doživotní trestněprávní imunitu zákonodárců a ústavních soudců. Návrh byl již jednou schválen Poslaneckou sněmovnou, neprošel ovšem v Senátu. Vy jste ale nedávno v senátu iniciovala nový návrh na omezení imunity. Proč teda PS předkládá též jiný? Není to kontraproduktivní? A je vůbec jiný nebo jde o stejný návrh jako je Váš? Domníval jsem se, že PS i Senát jsou komorami parlamentu a měli by se vyvažovat. To ale podle mě neznamená, že jeden nebude vědět, co dělá druhý, a budete předkládat stejné návrhy. Působí to na mě v tomto případě už jen jak čirý populismus, kde se hraje o to, kdo bude ten, jenž návrh prosadí a bude se tím pak honosit.

Dobrý den,

rozdíl mezi návrhem mým (a kolegů senátorů) a poslaneckým návrhem je pouze ve dni nabytí účinnosti. Zatímco dle mého návrhu zákon nabývá účinnosti následujícího měsíce po dni vyhlášení, poslanecký návrh má účinnost stanovenou na den vyhlášení. Máte nesporně pravdu, že by bylo dobré dohodnout se s poslaneckou sněmovnou kdo bude jednotlivé návrhy zákonů podávat. Já jsem se o dohodu pokusila a výsledek byl takový, že Senát neschválil a proto měl být nový návrh podán v Senátu. Zřejmě vzhledem k řadě imunitních kauz probíraných v Poslanecké sněmovně se poslanci dohodli jinak a senátory už neinformovali. Soňa Paukrtová

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…