Šidlo (KSČM): Odstoupení SRN od jádra se prodraží i nám

08.08.2011 4:30

Před několika dny sdělovací prostředky v SRN oznámily výsledky analýzy basilejského institutu Prognos o dopadech rozhodnutí spolkové vlády o odstavení jaderných zdrojů elektrické energie do roku 2022.

Šidlo (KSČM): Odstoupení SRN od jádra se prodraží i nám

Vláda SRN dosud nepředložila veřejnosti žádnou vizi o náhradě chybějící třetiny elektrické energie z jiných zdrojů a také o vlivu této změny na konečnou cenu kWh pro průmyslové podniky i domácnosti.

Výstup Prognosu je první informací o skutečných nákladech německého státu na změnu energetického mixu. Uvádí, že Německo do roku 2030 zaplatí 335 miliard eur ( 8,2 biliónu Kč) za opuštění jaderné energie. Současně uvádí nárůst ceny elektřiny pro německé spotřebitele do roku 2030 o 41 % oproti roku 2010. Zajímavé je také porovnání vývoje ceny bez omezení a odstavení jaderných elektráren. Životnost měly tyto elektrárny až do roku 2042 a nárůst ceny by byl pouze 26,5 %.

Z uvedeného jasně vyplývá, že se jedná o unáhlené politické rozhodnutí bez hlubší analýzy dopadů na hospodářství a domácnosti. Bohužel České republice proti důsledkům prudkého nárůstu ceny pro konečné spotřebitele nepomůže ani napojení větrných elektráren na severu Německa do jejich elektrizační sítě (státní zakázka SRN za 1 miliardu dolarů, tj. 17 miliard Kč).

Nemůžeme proto zůstat lhostejní, a to ani k německé orientaci na „zelené technologie", protože v případě využití větru i slunce jde o velmi málo účinné a nestabilní zdroje, které dodávají elektrickou energii podle aktuálního počasí, bez ohledu na skutečnou spotřebu v síti. Zůstává otázkou, nejen za jakou cenu, ale také jak budou tyto zdroje kompenzovány jinými druhy výroby elektrické energie, aby síť, a to nejen německá, byla stabilní a spolehlivá.

Mohli bychom si říci, že tyto problémy se týkají pouze Německa. Bohužel, situace je i pro nás mnohem vážnější.

Zdražením energetických vstupů dojde i k celkovému zvýšení ceny pro konečné spotřebitele v liberalizovaném prostředí trhu s elektrickou energií v celé Evropě. A co je hlavní, toto zdražení se druhotně promítne i do cen výrobků a zboží pro konečné spotřebitele také v České republice. V současnosti má hospodářství České republiky příliš úzké a jednostranné propojení a závislost na hospodářství SRN, než aby se těmto dopadům mohlo ubránit. Do budoucna by se proto i česká vláda měla více snažit o vytvoření podmínek pro to, aby se ekonomika ČR mohla z této příliš jednostranné závislosti vymaňovat a více se zaměřovala také na jiné trhy.

Karel ŠIDLO, poslanec PČR za KSČM

Více:
Utlumí-li Evropa jádro, elektřina zdraží, varuje Roman

##PROFIL 263##

reklama

autor: kscm.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…