Škárka: Co je vlastně demokracie?

03.02.2013 7:34

Už několik let si kladu otázku, co je demokracie? A chtě nechtě si vnitřně odpovídám, že nevím.

Škárka: Co je vlastně demokracie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Česká tzv. demokracie od roku 1989 bohužel předvedla chyby demokracie v nejširší formě. Jen tak namátkou, korupce, podvody, zločiny, rozpad fungujících systémů (zdravotnictví, školství), zánik firem.  Ekoblázni u nás mluví do všeho, nic nelze rozhodnout, prosadit, aby se to nejdejbože nedotklo cítění kohokoliv.

V duchu obnovené svobody bylo po revoluci provedeno mnoho zvěrstev. Poslední a možná největší je pak vstup do naprosto nedemokratického a byrokratického molocha jménem Evropská unie, kde parta šílenců řídí vše. Jestli je demokracie totožná s anarchií na jedné straně a s byrokracií a korupcí na straně druhé, tak takovou demokracii nechci.

Uvedu příklad země, kterou my "osvícení" Evropané považujeme za diktaturu. Téměř celá Evropa se snaží distancovat od běloruského prezidenta Lukašenka. Byl jsem v Bělorusku dvakrát monitorovat volby. Neviděl jsem nic nedemokratického, volby probíhaly stejně jako kdekoliv jinde. Mnohem větší nepořádky a manipulace byly vidět v rámci voleb v pro Evropu demokratických státech jako například Gruzie. Nicméně svět považuje Lukašenka za diktátora. Já ho považuji za prezidenta, který dal zemi v chaosu řád, pořádek a systém. Velmi se mi líbí, že v hlavním městě Minsku nenajdete posprejované plochy zfetovanými blázny. V Bělorusku neznají pojem „sociálně nepřizpůsobiví“. V minském metru neleží bezdomovci v hromadách výkalů. Nikdo neodhodí na zem vajgl. Ulice jsou čisté, protože každý nezaměstnaný se musí starat o svůj úsek, aby dostal podporu. Nevadí mi, že zloděj mobilu dostane 5 let natvrdo.

Naprosto souhlasím s tím, že ministři se veřejně v televizi zodpovídají prezidentovi ze splnění úkolů. Rodiny dostávají slevy na byty podle počtu dětí, čím víc dětí, tím větší sleva. Zažil jsem osobně, že jsem v obchodě zaplatil a zapomněl si vzít zpět, prodavačka za mnou běžela s penězi až na ulici.

A teď se ptám, co je demokracie? Země, která nastavila pravidla, možná přísnější, ale pravidla, ve kterých se člověk může svobodně pohybovat? Nebo země, které mají minimum pravidel a velmi často vítězí anarchie, korupce a stupidita? Já za demokracii považuji spíš Bělorusko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Škárka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…