Sobotka (ČSSD): Důchodová reforma je nepřipravená a pro občany riziková

01.02.2012 15:07

ČSSD navrhuje odložit vládní důchodovou reformu na rok 2016.

Sobotka (ČSSD): Důchodová reforma je nepřipravená a pro občany riziková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Poslanci ČSSD dnes v Poslanecké sněmovně předložili legislativní návrh na odložení vládní důchodové reformy (zákona o důchodovém spoření) na rok 2016. ČSSD považuje reformní návrh vlády P. Nečase za nedostatečně připravený, nespravedlivý a extrémně rizikový pro občany i s ohledem na finanční, hospodářskou a sociální krizi, která bude v nejbližších letech ČR nadále negativně ovlivňovat.
 
ČSSD chce odložit platnost zákona, aby se občané mohli v nových parlamentních volbách vyjádřit, zda si skutečně přejí vyvést miliardy korun ze stávajícího systému do soukromých penzijních fondů a zda skutečně souhlasí s důchodovou reformou vlády P. Nečase.  
 
Namísto solidarity bohatých s chudými, obvyklé ve vyspělých zemích, vláda P. Nečase prosazuje v důchodovém systému solidaritu chudých s bohatými.
 
Zavedení druhého pilíře penzijního systému by zvýšilo nerovnováhu mezi příjmy a výdaji průběžně financovaného důchodového pojištění, státní dluh a následně přispělo k dalšímu zdražování, rychlejšímu zvyšování důchodového věku a zhoršení podmínek pro starobní a invalidní důchody.
 
ČSSD opakovaně kritizovala podobu chybné důchodové reformy, hlasovala proti jejímu přijetí v parlamentu, podala proti této novodobé privatizaci peněz důchodců stížnost k Ústavnímu soudu ČR a opakovaně varovala před dopady pro naše občany. V petici, kterou iniciovala ČSSD v listopadu loňského roku, se proti jejímu spuštění za několik málo dní vyslovilo přes 90 tisíc občanů.
 
Vláda P. Nečase je ovšem připravena navzdory všem varováním tento chybný plán spustit a vystavit naše občany nepřijatelným rizikům. Přitom vládní koalice a tým ministr Drábka prokázal, že se mu nedá věřit, když jeho chybná reforma sociálních dávek způsobila totální kolaps funkčnosti úřadů práce, rozpad systému výplat sociálních dávek a zkomplikovala život stovkám sociálně slabých. Vláda P. Nečase není schopna garantovat, že její chybná důchodová reforma neskončí podobným kolapsem či ještě horší katastrofou.
 
Pro ČSSD je nepřijatelné spouštění dalších vládních reformních sociálních experimentů, které ohrožují naše občany.
 
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce