Sobotka (ČSSD): Je původ peněz paní Kocourkové od Key Investments vůbec legální?

05.11.2011 10:27

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 11. 2011

Sobotka (ČSSD): Je původ peněz paní Kocourkové od  Key Investments vůbec legální?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, přeji hezké sobotní ráno. Těším se na debatu, kterou povedeme nad návrhy, které zamítl Senát nebo je vrátil s pozměňujícími návrhy.

Chtěl bych ale přesto, že máme hodně práce a máme hodně bodů, o kterých bychom měli vést rozpravu, tak bych přesto chtěl navrhnout nový bod do programu schůze Poslanecké sněmovny a věřím, že získáme podporu napříč politickým spektrem.

Chtěl bych navázat na debatu, kterou jsme tady vedli před tím, než se hlasoval zákon o zadávání veřejných zakázek. A určitě jsme se všichni shodli v této Poslanecké sněmovně, že je potřeba, abychom nepodceňovali veškerá opatření, která vedou k boji proti korupci. A já jsem rád, že tady v Poslanecké sněmovně čas od času vedeme i diskusi o zákonech, které by v rámci boje proti korupci mohly pomoci. Ale jestliže máme věrohodně bojovat proti korupci, tak podle mého názoru není možné, aby ve vládě byly případy, aby ve vládě byli ministři, jejichž majetkové poměry vzbuzují otazníky, aby ve vládě byli ministři, jejichž majetkové poměry vypadají netransparentně a vedou ke spekulacím.

Je tady investiční firma Key Investments, která se zabývá mimo jiné zhodnocováním volných finančních prostředků. Tato firma Key Investments zhodnocovala finanční prostředky řady měst a obcí. V čele řady těchto měst a obcí byli shodou okolností představitelé Občanské demokratické strany. Firma Key Investments zhodnocovala také finanční prostředky řady finančních podniků a byla partnerem řady státních či polostátních firem nejenom při zhodnocování finančních prostředků, ale také při poskytování dalších služeb. Mimo jiné byla také partnerem společnosti ČEZ.

A v uplynulých dnech se objevila informace, která se týká člena vlády ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka a týká se majetkové transakce, kterou zrealizovala jeho nejbližší příbuzná, jeho matka, právě shodou okolností nejspíš náhodou se společností Key Investments. Mám na mysli operaci, kterou popsal deník Mladá fronta Dnes, kdy paní Kocourková zrealizovala ve spolupráci s firmou Key Investments transakci, která se týkala částky šestnácti milionů korun.

Je otázka, jakým způsobem se paní Kocourková dostala k firmě Key Investments a je také otázka, odkud přišly tyto finanční prostředky a zdali byly řádně zdaněny a zdali je jejich původ legální. A já jsem přesvědčený, že v situaci, kdy boj proti korupci se stal univerzálním heslem, kdy v situaci, kdy se k boji proti korupci hlásí všichni, v situaci, kdy tato vláda sama se velmi sebevědomě na začátku funkčního období nazvala vládou boje proti korupci, tak si myslím, že není možné nechat bez vysvětlení a nekomentovat takto diskutabilní kauzu a takto velké otázníky, které se vznáší nad majetkovými poměry rodiny ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka.

Já bych rád navrhl zařazení bodu. Ten bod by se jmenoval velmi jednoduše - Informace předsedy vlády k majetkovým poměrům ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, zejména v transakci spojené se společností Key Investments.

Říkám to proto, že taky už je mezi ODS, jejímž je pan Kocourek členem, a firmou Key Investments tolik různých vazeb a historicky tolik zrealizovaných obchodů, že skutečně to nevypadá jako náhoda. A protože to nevypadá jako náhoda a protože to vzbuzuje vážné podezření a velké otazníky, je, myslím, potřeba, aby pan premiér se tady v Poslanecké sněmovně řádně vyjádřil.

My jsme to jako sociální demokraté chtěli navrhnout už včera a myslím si, že tím, že jsme tu věc nenavrhli a věnovali jsme se jiným otázkám, tak jsme poskytli jak ministrovi průmyslu a obchodu, tak panu premiérovi celý den na to, aby tato věc byla vysvětlena. Poskytli jsme celý den na to, aby byly podány příslušné informace, které by vyvrátily všechna možná korupční podezření. K mému překvapení ani ministr Kocourek, ani premiér Nečas těch dvaceti čtyř hodin od otevření celé věci v médiích nevyužili a žádné konkrétní informace k této zvláštní majetkové transakci na veřejnosti poskytnuty nebyly. To samozřejmě vzbuzuje další pochybnosti, vyvolává další otazníky a je to další silný argument pro to, abychom požádali o zařazení tohoto bodu.

A poslední poznámka. V těch minulých dnech tady představitelé vládní koalice vetovali řadu návrhů sociální demokracie. Chápu, chtěli jste se primárně věnovat jiným návrhům, ale myslím si, že vetovat tento bod by bylo velmi krátkozraké, protože tím, že budete vetovat zařazení tohoto bodu, tak ten problém nezmizí a my se k němu budeme vracet. A budeme se k němu vracet tak dlouho, dokud se tato věc spolehlivě buď nevysvětlí, anebo předseda vlády neučiní příslušné personální rozhodnutí.

Děkuji.

Více:
Opozice chtěla debatovat o Kocourkově kauze, neuspěla

##PROFIL 252##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…