Sobotka (ČSSD): Nesouhlasíme s nespravedlivou daňovou reformou vlády

24.08.2011 18:40

Nečasova vláda dnes schválila návrh daňové reformy z pera ministra financí Miroslava Kalouska.

Sobotka (ČSSD): Nesouhlasíme s nespravedlivou daňovou reformou vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Pokládám v této souvislosti za absurdní, že se této debaty nezúčastnil samotný předkladatel Miroslav Kalousek. Přesto všechno je stanovisko sociální demokracie jednoznačné: návrh daňové reformy pokládáme za nespravedlivý, krajně kontroverzní a škodlivý pro stabilitu veřejných rozpočtů.

Pokud bych měl vládě radit, určitě bych jí doporučil tento návrh neposílat do Parlamentu, neboť to by českým veřejným rozpočtům pomohlo nejvíce. Kvůli nižším příjmům, které státní rozpočet v souvislosti se zavedením Kalouskovy daňové reformy bude zákonitě mít, se totiž bude muset více škrtat a šetřit. Doporučením sociální demokracie by pak pochopitelně bylo také zastavení plánu na zavedení druhého pilíře důchodového systému, který fakticky znamená vyvedení dvou desítek miliard korun ze státního rozpočtu do soukromých penzijních fondů. Jen tyto dva kroky by veřejným rozpočtům mohly ušetřit více než 30 miliard korun ročně.

Navržená a vládou bez přítomnosti ministra financí schválená daňová reforma ruší koncept superhrubé mzdy. Stojí za to připomenout, že to byl právě někdejší i dnešní ministr financí Kalousek, který tuto neobvyklou změnu v systému zdanění příjmů prosadil ve vládě M. Topolánka. Bylo by proto poctivé, aby M. Kalousek zveřejnil náklady, které musely firmy a státní instituce vynaložit na změnu v účetních softwarech. Za tento nesmyslný daňový experiment by se měl ministr Kalousek veřejnosti zároveň omluvit.

Obě poslední pravicové vlády učinily ze čtyř milionů zaměstnanců daňové soumary, na které česká pravice v čele s ODS, TOP 09 a VV nakládá další přímá i nepřímá daňová břemena. Vyzývám proto všechny účastníky diskuse o nové daňové reformě, včetně novinářů, aby se o ní nehovořilo bez souvislosti s plánovaným zvýšením DPH a navrženým sjednocením sazeb této daně. Zvyšování DPH je nedílnou součástí daňové reformy.

Vláda neustále odmítá zavedení daňové progrese. ČSSD je přesvědčena, že dříve či později bude stát nucen se k tomuto systému zdanění vrátit. Naznačují to konečně i ohlasy ze zahraničí, kdy naposledy například francouzští milionáři otevřeně po své vládě požadují vyšší zdanění svého majetku, protože se chtějí podílet na sanaci dluhové krize, která zmítá nejedním státem Evropské unie. Česká republika v této souvislosti nemůže být výjimkou.
ČSSD je v budoucnu připravena rozložit daňové břemeno spravedlivěji, například i prostřednictvím daňové progrese.

Na základě výše uvedených argumentů je jasné, že v Poslanecké sněmovně ani Senátu pro vládou schválený návrh daňové reformy nebude ČSSD hlasovat. Mimo jiné i proto, že Nečasova vláda ruší některé tradiční zaměstnanecké benefity. Rušení stravenek poškodí celou českou ekonomiku, neboť jsou na nich do značné míry závislé i restaurace a hospody.

V Poslanecké sněmovně ČSSD podpoří všechny pozměňující návrhy, které pomohou nespravedlivou a rozpočtově nesmyslnou daňovou reformu korigovat.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Více:
Premiér Nečas: Jednodušší výběr daní a změny výjimek

##PROFIL 252##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky