Sobotka (ODS): Přímá volba poslance ruší určitou anonymitu stranických kandidátek

17.08.2012 18:00

Přemysl Sobotka zahájil debatu o přímé volbě poslanců

Sobotka (ODS): Přímá volba poslance ruší určitou anonymitu stranických kandidátek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

„V návaznosti na přímou volbu prezidenta chci otevřít debatu o tom, zda bychom napřímo neměli vybírat i svoje poslance,“ konstatoval dnes prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka při příležitosti otevření své kandidátské kanceláře.

„Líbí se mi myšlenka zavést přímou volbu poslanců v jednomandátových obvodech. Poslanec by byl pod přímou demokratickou kontrolou a zodpovídal by se přímo lidem. Stejně jako prezident, po jehož přímé volbě občané dlouhé roky volali,“ doplnil Přemysl Sobotka, podle kterého by počet voličů ve volebním obvodě neměl přesáhnout 50 tisíc. „Přímá volba zákonodárce, podobně jak ji známe ze Senátu, ruší určitou anonymitu stranických kandidátek.“

Zavedení přímé volby poslanců je jedním z 10 bodů základního programu s názvem 10 jistot Přemysla Sobotky, se kterým kandiduje v přímé volbě hlavy státu.

„V politice jsem se vždy snažil mluvit zřetelně a jasně, neuhýbat přímým otázkám. Proto jsem také svůj základní program formuloval jako 5 PRO a 5 PROTI. Myslím, že by lidé před volbou měli vědět, že například nepodporuji opuštění české koruny. Jako prezident nepodlehnu snahám vyměnit korunu za euro, ani za rubl. To je také vzkaz mým protikandidátům v prezidentské volbě,“ prohlásil Sobotka.

Přemysl Sobotka dnes také představil první osobnosti českého veřejného života, které podporují jeho kandidaturu. Jsou mezi nimi Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea, Michal Pavlata, herec a publicista, Bára Štěpánová, herečka, Stanislav Doubrava, ředitel Naivního divadla Liberec, Zdeněk Schwarz, senátor a ředitel pražské záchranné služby, Tomáš Töpfer, senátor a herec, Pavel Müller, prezident EHAC – Evropského výboru pro leteckou záchrannou službu nebo režisér Filip Renč.

Svou kandidátskou kancelář otevřel Přemysl Sobotka dnes v Haštalské ulici v sídle Oblastního sdružení ODS Praha 1. Od pondělí začne také v pracovních dnech fungovat jeho horká prezidentská linka na telefonním čísle 234 707 107. Po dohodě s šéfy ODS v jednotlivých regionech bude Přemysl Sobotka pro svou kandidaturu využívat i dalších 13 kanceláří v krajských městech.

„Nabídnu lidem hned 13 míst, kde mě můžou potkat,“ zdůraznil Přemysl Sobotka. „Kanceláře chci využívat především pro pořádání debat v každém z krajů. Podobné diskuze byly velice příjemné jak pro mě, tak pro moje kolegy z ODS už během prezidentských primárek.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice