Špidla (ČSSD): Poskytnout podporu EURU je v národním zájmu České republiky

25.12.2011 8:18

Česká republika je součástí evropského ekonomického prostoru a je závislá na jeho stabilitě.

Špidla (ČSSD): Poskytnout podporu EURU je v národním zájmu České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Vážná krize jakéhokoliv státu v Eurozóně vyvolá potíže i u nás. ČR potřebuje stabilní kurz Eura. Jakýkoliv pokles jeho hodnoty likviduje naši konkurenceschopnost pokud by Euro mělo zásadní problémy musela by republika reagovat radikální devalvací Koruny a riziko hyperinflace by bylo velmi vysoké. Jinou možností by bylo Korunu pevně spojit s Eurem, jako to museli udělat Švýcaři. Růst kurzu Franku likvidoval jejich vývoz.

Pokud jde o vlastní půjčku je výhodná. Poskytujeme ji nejlepšímu dlužníkovi. 60% českých devizových rezerv je v Euru. Pokles kurzu by zasáhl naše devizové rezervy.

Ty peníze, které bychom umístili do mezinárodního fondu bychom stejně  museli umístit do jiných instrumentů kapitálového trhu, které jsou ovšem daleko méně bezpečné a proto přinášejí vyšší úrok. Pro poskytnutí půjčky hovoří i politické argumenty.

Potřebujeme být politicky integrováni v hlavním proudu evropské politiky a tato půjčka nás v tomto směru posiluje. ČR potřebuje být v dobré koordinaci ze svých sousedů a většina našich sousedů půjčku podporují, Polsko, Rakousko, SRN atd.

Shrnuto: Národním zájmem České republiky je ekonomicky a politicky stabilní Evropa, kurzově stabilní Euro a intenzivní diplomatický vliv. Všechny tyto cíle lze podpořit poskytnutím půjčky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

8:14 Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice SPD.